De mest spännande smakerna på grillen i sommar

Med den varma årstiden kommer en av våra härligaste matlagningstraditioner – grillandet. Så fort temperaturen tillåter går vi man ur huset på bakgårdar, gräsmattor och altaner för att grilla våra favoriträtter. Kanske är det den långa vintern som gör att vi verkligen vill ta vara på varje minut av sommaren men en sak är säker, svenskarna är ett grillande folk. I år ska vi tänka lite extra på hur vi grillar, och med vilka, för att på så säkert sätt kunna njuta av denna härliga tradition. Enligt den grillrapport som ICA har tagit fram tillsammans med TNS-SIFO så börjar 53 % av svenskarna att grilla redan i maj och i juli är det hela 85 % som fixar maten på grillen. När det kommer till vilken typ av grill vi föredrar så är vi fortfarande traditionella, hela 83 % grillar på kol, men gasolen kommer starkt. Förmodligen eftersom det är så mycket lättare att reglera temperaturen. Ta bara till exempel de Napoleongrillar vi har här på ICA Stop. De har både sidobrännare, där man kan koka och steka medan man grillar, och en sizzle zone som kommer upp i hela 1000°C så att köttet snabbt täpps till på ytan och stänger inne köttsafterna för en riktigt saftig stek.

 

Det viktigaste är trots allt att man har bra råvaror, bra koll på temperaturen och inte minst kreativitet vid grillen. De flesta av oss har ju full koll på burgarna, korvarna och flintastekarna vid det här laget men det går att lägga så mycket mer gott på grillgallret.

 

Så lyckas du med fisken på grillen

Många undviker att grilla fisk för att man är rädd att den ska bli torr, eller fastna i gallret och falla sönder, men fisk är vansinnigt gott på grillen och med ett rent och inoljat galler går det som en dans att grilla. Här kommer ännu fler tips och knep hur du lyckas med fisken i sommar.

 

 • Ett halster är knepet som håller ihop fisken. Passar både små filéer och större fiskar. Pensla fisken med olja, så fastnar den inte, och lägg halstret på kolbädden när den är askgrå. Glöm inte att vända halstret.

 

 • Att rimma fisken ger jämnare sälta och fastare kött. Lägg fisken i saltat vatten (ca 1 msk salt per halvliter vatten) i en timme. Torka sedan av köttet med hushållspapper innan fisken läggs på grillen.

 

 • Hela fiskar och tjocka filéer grillas bäst vid sidan av glöden där värmen är indirekt. Börja med att lägga fisken med skinnsidan nedåt.

 

 • Magra fiskar som torsk och rödspätta blir bäst om man lägger dem i ett foliepaket på grillen. Lägg i en klick smör eller ringla lite olja, salta och peppra, addera gärna lite grönsaker (lök, tomat etc.) och lägg foliepaketet på grillen i ca 10 – 15 minuter.

 

 • Grillad tonfisk kan få vilken köttälskare som helst att bli fiskfrälst. Knepet är att grilla den snabbt så att kärnan är rå. 20-30 sekunder på varje sida räcker om man vill ha en saftig tonfisk.

 

 

Vegetariskt på grillen

Allt fler väljer bort köttet för vegetariska och veganska alternativ och det finns massor med grönt och gott att lägga på grillen. Här är några exempel på vad man kan grilla istället för stekar och korvar.

 

 • Halloumiburgare med avokado. Halloumiost är härligt god och perfekt att grilla. Här får den sällskap av strimlad silverlök, jalapeño, avokado och en krämig majonnäs med rostad paprika.

 

 • Grillade champinjoner med pesto. Svamp kommer verkligen till sin rätt på grillen. De här grillade champinjonerna går snabbt och enkelt att laga till och passar perfekt ihop med en sallad och en baguette.

 

 • Grillad endiv med apelsinvinägrett. Att grilla en endiv snabbt och hett lockar fram den härliga sötman i den här matiga salladen. En frisk vinägrett med apelsin och dragon kompletterar smakupplevelsen.

 

 • Karibiska majskolvar. Majs är som gjord för att grilla. Här med heta karibiska smaker som cayenne, kanel, lime och rostad kokos.

 

 • Grillad tofu med paprikasalsa. De som säger att tofu inte smakar något har aldrig provat att grilla den. Då får den en härligt rökig smak. Här serveras den med grillat surdegsbröd och en sötsyrlig paprikasalsa.

 

 

Grilla desserten

Vanligtvis brukar ju grillkvällarna avslutas med jordgubbar och glass men det går att lägga desserten på grillgallret också. Sötman i frukter kommer fram fint när de grillas och går att kombinera med både syrlighet, kryddor och örter. Här är lite tips och inspiration:

 

 

 • Grillad ananas. Att grilla en hel ananas lockar fram både sötman och syran i frukten. Låt bladen sitta kvar och använd dem som handtag. Servera med kall glass, och kanske lite kanel.

 

 

Behöver ni beställa hem mat kan du använda dig av ICA Pronto som du hittar här!