Vi presenterar

Alejandra i matdisken

 


Vad jobbar du som på ICA Stop? 

Jag är matdiskansvarig och säljledare.

Vad har du för utbildning? 

Jag är civilekonom med en magister i bagaget och så har jag 60 universitetspoäng i kostvetenskap.

Berätta lite om dina erfarenheter, var och vad har du jobbat med tidigare?

Jag har haft turen att jobba med många olika saker i mitt liv. Bland annat har jag jobbat med försäljning i små som stora företag, etablering av kontor och nystart av företag. Jag har också jobbat med logistik, inköp och som butiksstöd inom dagligvaruhandeln.

Min stora passion för mat har alltid lockat mig till den kulinariska världen och år 2011 startade jag ett företag som fick namnet Dulce. Med Dulce jobbade jag inom catering- och restaurangbranschen i 5 år. Jag ansvarade för hela verksamheten, bland annat med att skapa menyer och recept samt hela matlagningen.

När började du jobba på ICA Stop och varför?

Jag började på Ica stop i oktober 2020 eftersom jag ville jobba närmare produkterna/livsmedlen vilket jag får göra som matdiskansvarig. Dessutom får jag jobba med försäljning vilket har varit en röd tråd genom hela mitt arbetsliv.

Vad är roligast med att jobba i matbutik?

Jag har jobbat i matbutik tidigare och jag tycker att det är roligt med den dynamiska och energiska miljön som utmärker livsmedelsbutiker.

Vilken typ av mat lagar du helst och varför?

Jag älskar peruansk mat eftersom den är så mångfaldig i sin enkelhet. Den dominerar hela det gastronomiska spektrumet vilket ”boostar” min kreativitet när jag lagar mat.

Vad är det bästa med svensk matkonst resp. sydamerikansk? 

Svensk matkonst omfamnar rena smaker vilket har sin charm, vem älskar inte sin sill med nubbe, klassiskt. Sydamerikansk mat är så influerad av olika länder mat och reflekterar ländernas historia, som till exempel spanjorernas erövring av den latinamerikanska kontinenten.

Vilken är din favoriträtt, nämn en svensk och en sydamerikansk?  

Jag älskar ceviche som är en limemarinerad förrätt, vanligtvis fisk, som lätt hittas i menyerna runt om i Sydamerika, vanligast i Chile, Peru och Ecuador. Det är en smakupplevelse som kittlar dina smaklökar. Rätten är Perus nationalrätt.

När du bodde i Chile, vad för typ av mat saknade du mest från Sverige? 

Jag saknade mest knäckebrödet, Bregott och vällingen till mina barn.

Är det något du saknar från Chile nu när du bor i Sverige? 

Jag saknar den traditionella köttsoppan Casuela, bönsoppan Porotos de granado men mest av allt saknar jag ”Locos” som är ett slags vitt skaldjur som till utseendet påminner om pilgrimsmusslor. Locos är populärt i bl a Chile och Asien.

Vad är det som mest har påverkat/influerat din kokkonst? 

Jag har alltid lagat mat baserad på vad jag har tillgång till och försöker tänka hållbart. Jag lagar gärna grytor och soppor men givetvis också ceviche och peruansk husmanskost.

Om du inte hade blivit kock, vad hade du då jobbat med? 

Ekonomi.

Vad äter du helst i ICA Stops restaurang? 

Panerad rödspätta med potatismos.

Vilket är ditt favoritmatlagningsprogram på TV?

Masterchef