Bli grillmästare i sommar – här är de bästa tipsen

När sommaren är här njuter vi av grillens dofter och smaker som skapar en härlig känsla av frihet. Något som kan behövas i utmanande tider som dessa. Här är tipsen som gör maten extra god och som tar dig ännu närmare titeln som grillmästare:

 

Framförhållning och bra planering är A och O för en bra grillning

Att grilla över kol tar tid eftersom kolen behöver få rätt temperatur. Efter att ha tänt eld på kolen tar det cirka 20-30 minuter innan de är grillredo. Då är kolen täckta av vit aska och det är så hett att det inte går att hålla handen över grillen. Grillar du med en gasolgrill går det dock snabbare att få rätt temperatur. Även det du ska grilla behöver förberedas. Kall mat fastnar lätt på grillgallret så ta fram maten och låt den bli rumstempererad innan du börjar grilla den.

 

Att ha rätt temperatur på grillen är också oerhört viktigt för att få ett bra resultat

Tunna skivor grillas fort på hög värme medan större bitar behöver längre tid på lägre värme. Försöker man snabbgrilla på hög värme får man bara en bränd yta innan insidan är färdigstekt. Gasolgrillar är enkla att värmereglera medan kolgrillen kräver att man anpassar hur högt gallret sitter över glöden och var på gallret maten läggs. Använder du en grill med lock fungerar den som en ugn och du får en jämnare temperatur.

 

Nybörjare vid grillen?

Är du nybörjare vid grillen och rädd för att misslyckas, men ändå vill undvika tråkiga korvar, är fläskkarré ett delikat tips. Köttet är marmorerat med fett som drar till sig grillsmaken på ett utsökt sätt. Undvik att skära för tunna skivor eftersom de lätt blir överstekta och torra. Är du osäker på när köttet är klart kan du använda en digital termometer.

 

Saftigt kött

Undvik för mycket salt för att få köttet så saftigt som möjligt och salta inte långt innan du ska grilla. Visst lockar saltet fram smakerna men det drar även ut vätskan ur köttet och kan göra det torrt och tråkigt. Salta precis innan du grillar eller efteråt. En annan sak att tänka på för att hålla köttet saftigt är att bara vända det en gång. Varje gång man vänder en köttbit rinner saften av. Låt gärna köttet vila ett tag innan servering så att det hinner suga åt sig köttsafterna ordentligt.

 

Marinad

Att lägga köttet i en god marinad som man har gjort själv lockar fram goda och spännande smaker i köttet. Det går att experimentera med allt från chili och färska örter till honung och fruktjuicer. Det man bör tänka på är att torka av marinaden innan man lägger köttet på gallret. Smakerna sitter redan i köttet och marinaden droppar lätt ned i glöden och får den att fatta eld så att köttet blir bränt. Glaze är ett annat sätt att sätta smak och få en snygg grillyta, men eftersom glaze ofta innehåller socker som lätt bränns vid är det bästa att pensla på den när maten nästan är klar.

 

Går det att grilla fisk?

Fisk är oerhört gott att lägga på grillen. Det behövs bara lite salt, peppar och eventuellt några örter för att locka fram smakerna i fisken. En del undviker tyvärr att grilla fisk för att de känner sig osäkra och är rädda för att den ska fasta på grillgallret och gå sönder. Rulla in fisken i folie innan du lägger den på grillen så är den lätt att grilla till perfektion.

 

Brukar du bränna maten?

Bästa sättet att undvika att maten bränns vid är att ha ett rent galler och det är lättast att rengöra gallret precis när man har grillat. Det kan vara lätt att skippa den biten när det doftar gott från bordet, eller när magen är full med mat, men de minuterna det tar att rengöra gallret lönar sig nästa gång du grillar.

 

Förberedelser

Eftersom förberedelse ger bra resultat lönar det sig att förenkla och hitta lätta lösningar. Marinaden görs med fördel dagen innan så att köttet kan marinera över natten. Många av tillbehören går även att förbereda i förväg så att man kan fokusera mer på grillandet och umgänget. Vill man spara in ännu mer tid och undvika onödiga besvär, handlar man råvarorna online, med hjälp av vår nya ICA Pronto app, och får maten hemkörd. Då kan man lägga fokus på det delikata och det roliga istället för att köa i affären.

 

Glöm inte grillölen! Att stå vid en het grill är ett svettigt arbete och gästerna behöver något att roa sig med medan de väntar på att du ska servera festmåltiden.

 

Klicka här för att läsa mer om våra Napoleongrillar.

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson
ICA Stop