Så får du ihop vardagspusslet – tipsen för ett enklare liv

Semestern är slut, jobbet har börjat igen, det är skolstart och livet fylls med måsten. Hur ska man klara av allt när det är mer punkter på att göra-listan än det finns tid och ork? Ta det lugnt och ta ett djupt andetag. Det går att få ihop allting och det finns många vägar till ett enklare liv med mindre stress. Här är några tips på hur du får livet att bli lättare och roligare. Vår onlinehandel finns alltid tillgänglig för dig som vill handla mat online eller använd ICA Pronto och få maten levererad hem till dig.

 

Prioritera

Vilka är de viktigaste sakerna i ditt liv? Vilka 4-5 saker vill du allra helst ägna din tid och ditt liv åt? Skriv ned dem och ha dem som första prioritet i ditt vardagspussel. Titta sedan över vad mer som döljer sig i ditt liv och som tar din tid och ork från de saker du helst vill göra. Du kommer garanterat att hitta en hel del aktiviteter och åtaganden som inte är viktiga och inte ger någonting. Städa bort dem och gör mer plats för det viktiga i livet.

 

Delegera

I varje familj är det i regel någon som hamnar i projektledarrollen och är den som ser till att saker blir gjorda. Att se till att de blir gjorda betyder däremot inte att man måste göra dem själv. Varje bra projektledare ser till att delegera så mycket som möjligt. Lägg ut uppgifter på partner och barn så att lasset blir jämnare fördelat.

 

Outsourca

När företag vill effektivisera sin verksamhet outsourcar de, det vill säga låta någon annan som kan göra det bättre sköta en tjänst. Det går att göra samma sak i vardagen. Många jobbar mycket och önskar att de kunde byta de pengarna mot tid. Det går om man lejer ut vissa tjänster, som till exempel hushållstjänster. Ett annat sätt att spara mycket tid på är att handla maten online och få den hemkörd. Tänk inte på outsourcingen som en kostnad utan som en investering i relationer, välmående och livskvalitet.

 

Gå ihop

Gör du allting själv när det skulle kunna göras enklare tillsammans med andra? Många familjers liv ser likadana ut, med liknande åtaganden och behov. Prata ihop dig med grannar och vänner och se om ni kan hjälpas åt med något. Det kan vara allt från jobbpendling och skjuts till träningar, till att storhandla tillsammans, turas om att bjuda på middag eller byta barnvaktstjänster med varandra. Tillsammans är det nya svarta.

 

Skapa rutiner

Att ta saker som de kommer gör att de som oftast kommer huller om buller i ett kaos. Se över vad livet innehåller och skapa rutiner för hur du hanterar det. Förberedelse och planering sparar tid och ger både sinnesro och en skön känsla av kontroll.

 

Bli digital- handla mat online

Nätet är till för mer än bara tokiga katter och selfies. Allt fler tjänster blir digitala och blir därmed också snabbare och lättare att använda när man själv har tid. Det är inte bara bankärenden och annat pappersarbete som är så mycket enklare att sköta via datorn, nu går det även att göra läkarbesök via digitala vårdcentraler och plugga på distans online. Shoppa dessutom så mycket du kan på nätet; inredning, kläder, böcker, elektronik, leksaker etc. Utbudet är större, priserna ofta bättre och du kan ligga i sängen och handla lugn och ro istället för att springa från butik till butik på kvällar och helger. Att handla mat är en annan återkommande tids- och orkestjuv. Handlar du mat online och får den hemkörd, sparar du mycket tid och besvär.

 

Nöj dig

Vi är omringade av glättiga exempel på hur ambitiöst man kan göra saker men det är en lömsk bild som har lite eller inget alls med verkligheten att göra. Försöker man göra saker perfekt kommer man aldrig att bli nöjd, istället tar det mycket tid och ger lite tillfredställelse. Good enough räcker.

 

Klicka här för att handla online med ICA Pronto

Är du en nyfiken företagare som vill bjuda dina anställda på frukt? Klicka här för att ladda ner vår guide om hur du som ny företagskund ska gå till väga för att beställa online.

 

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson, ICA Stop