Sju tips för en lyckad kräftskiva

Augusti är här och med den kräftskivorna, som man kan ha både ensam, utomhus eller med familjen. Nu är det dags att duka upp bordet med god mat och njuta av de delikata skaldjuren under en av våra trevligaste månader. Här är sju tips för hur kräftskivan blir en middag att minnas oavsett kräftskivans storlek!

 

Tina kräftorna långsamt

För de flesta av oss är det frysa kräftor som gäller. De smakar minst lika gott som färska om man behandlar dem på rätt sätt. Om de får tina långsamt i kylskåp under två dygn smakar de som bäst. I nödfall går det att tina dem i rumstemperatur i cirka 12-16 timmar men de vinner på planering och framförhållning. Undvik att tina kräftorna i mikrovågsugn eftersom det får dem att tappa smaken.

Gör egen lag

Ett enkelt sätt att få frysta kräftor att smaka mycket mer och kännas som nykokta, är att lägga dem i en lag som du har gjort själv. Så här gör du en enkel och god lag: koka upp 2,5 liter vatten med 0,5 dl salt, 1 tsk socker, 2 dl ljust öl eller porter och 1 liter dillkronor utan stjälkar. Koka i fem minuter och låt sedan svalna. Häll lagen över de tinade kräftorna och låt stå i minst två timmar, allra helst över natten.

Duka upp med tillbehör

Kräftor må vara en njutbar delikatess men de är inte direkt några rejäla stekar. För att vara säker på att man blir ordentligt mätt, och inte får i sig för mycket nubbe på tom mage, behövs tillbehör. Bröd, smör och västerbottensost är givna klassiker på kräftbordet men även pajer och en ljummen potatissallad gör sig bra tillsammans med skaldjuren. Drar kräftskivan in på de sena timmarna är en vickning perfekt och då finns det inget som slår klassikern Janssons frestelse. Enkel att göra dagen innan och som allra mest njutbar inpå småtimmarna.

Få undan skalen

Det kanske bökigaste med att äta kräftor är att det är en delikatess som lämnar mycket skalrester efter sig. När man hugger in blir bordet snabbt fullt av kräftskal och det kan bli kladdigt och se stökigt ut. Ett enkelt sätt att hålla det rent och fräscht är att använda en plastpåse, till exempel en 3-literspåse, som man kan lägga sina skal i och sedan slänga dem i en större soppåse som finns nära och bekvämt tillhands.

Glöm inte desserten

Efter en massa salta kräftor är det perfekt med någonting sött till efterrätt. Det behöver inte vara någonting avancerat. Sommarens bär serverade med vispad grädde eller en god vaniljglass är en perfekt avrundning på kräftskivan.

Hattar och sånger

Lustiga hattar och snapsvisor är inte det minsta fånigt utan ett måste för en kräftskiva. Samla ihop de bästa visorna och för de mest ambitiösa går det att gör fina sånghäften som passar perfekt med kräfthattarna. Duka gärna fint med blommor, flaggor, ljus och ljusslingor.

Gör det så enkelt som möjligt

Att lyckas med tillställningar handlar ofta om att inte göra saker och ting mer komplicerade än de behöver vara. Kräftskivan är en av våra mest traditionella tillställningar, tänk inte för mycket på hur du kan göra den unik. Man förväntar sig tradition och igenkänning. Det är det glada sällskapet som gör varje kräftskiva unik.

 

Ett annat sätt att förenkla kräftskivan är att undvika den mest stressiga biten, att handla hem maten. Det är många som planerar någonting liknande och inför augustihelgerna är butikerna fulla av stressade människor som slåss om den sista vissna dillkvisten. Spara tid, få sinnesro och få tag i garanterat fina och utsökta råvaror genom att handla mat online. Sitt hemma i soffan och handla hem maten med några klick. Medan du väntar på att få maten hemkörd smidigt och enkelt, kan du istället knåpa ihop några sånghäften eller krydda snapsen du ska servera på kräftskivan.

 

Klicka här för att handla online

Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss!

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson
ICA Stop