Bästa recepten och tipsen för en oförglömlig kräftskiva

I augusti sätter vi oss till bords i lustiga hattar, sjunger glada snapsvisor och äter de så delikata kräftorna. Det här är en av våra äldsta traditioner som går ända tillbaka till medeltiden (kung Erik XIV var faktiskt så förtjust i kräftor att han lät odla dem i vallgravarna runt Kalmar slott). Det var dock först på 1800-talet som den folkliga traditionen att äta kalla kräftor i spad tog form och den blev så populär att man blev tvungen att införa restriktionen att man inte fick fiska kräftor innan augusti för att skydda tillväxten. Sedan 1994 är det dock fritt att fiska dem året om men vi uppskattar ju traditioner så augusti är fortfarande den tid då vi hugger in på den röda delikatessen. År 2020 blir det kanske inte som det har varit historiskt, vare sig det handlar om kräftskivor eller annat. Vi får anpassa oss och följa de rekommendationer som finns och avnjuta vår kräftskiva med de förutsättningar vi har.

 

Så här får du kräftorna att smaka som bäst och vi bjuder dessutom på inspiration samt tips på vad som förhöjer smak och stämning vid kräftskivan.

 

Så får du kräftorna att smaka som bäst

Numer köper de flesta av oss färdiga frysta kräftor. Det är ju betydligt enklare att gå till affären om man inte bor i närheten av kräftrika vatten eller har tillgång till burar, och med några knep och rätt hantering smakar de lika gott som färska.

 

 • Tina kräftorna långsamt. Absolut bäst är det att tina dem i kylskåpet i ungefär två dygn. I nödfall går det även att tina dem i rumstemperatur i 12-16 timmar men att lägga dem i mikrovågsugnen går helt bort eftersom det gör kräftköttet segt, torrt och träigt.

 

 • Gör egen lag. Det är lätt att ge kräftorna smak och få dem att kännas som nykokta om man tillagar till en egen lag. Koka upp 2,5 liter vatten med 0,5 deciliter salt (gärna grovsalt), 2 matskedar råsocker, 2 deciliter mörkt öl och ungefär en liter dillkronor utan stjälkar (det fungerar med en näve dillfrön också). Koka lagen i fem minuter och låt den svalna. Häll lagen över de tinade kräftorna och låt stå i kylen, helst i ett dygn så att de verkligen tar åt sig de goda smakerna.

 

 

 

Så äter du kräftorna

Är man ovan kan det kännas som en utmaning att bryta sig in i kräftan och komma åt det goda, men det är enklare än man tror. Så här gör du för att få ut det mesta och det godaste ur kräftan.

 

 • Börja med att suga ut den goda lagen ur magen på kräftan. Ja, det är fullt tillåtet att sörpla, det ska höras att man njuter.

 

 • Sedan är det klornas tur. Bryt loss dem från kräftan, sug ut spadet ur dem också, sedan knäcker du klon för att komma åt det ljuvliga köttet i dem. Om skalet är mjukt går det att öppna med tänderna, annars finns det tänger som knäcker dem.

 

 • Missa inte det goda kräftsmöret! Bryt loss skölden som sitter bakom kräftans ögon, skrapa sen ut det gula kräftsmöret som sitter på insidan av den och njut.

 

 • Nu är det dags för kräftstjärten där det mesta köttet sitter. Knäck loss skalet på stjärten genom att bryta loss skalflikarna som sitter längs med stjärtens sidor, dra sedan försiktigt ut köttet. Dra loss strängen som löper längs stjärten. Njut av kräftstjärten som den är eller samla ihop några stycken och lägg dem på en bit toast med en klick majonnäs.

 

 

Godaste tillbehören till kräftskivan

Kräftor må vara en lyxig tradition och en ren njutning, men det är inte alltid de mättar alla magar. Därför är det viktigt att de får sällskap av goda tillbehör och smårätter som fyller upp och förhöjer njutningen. Här är några riktigt smarriga tips och recept som tar kräftskivan till nya höjder.

 

 • Sparris- och Västerbottensostpaj. Paj är det perfekta tillbehöret till kräftorna. Kompletterande sälta och riktigt mättande. I den här varianten av den traditionella Västerbottensostpajen får osten sällskap av sparris som gör pajen grönare och matigare.

 

 • Kantarellpaj med bacon. I den här matiga och ljuvliga pajen samsas skogens gula guld med bacon och ruccola. En liten skvätt ättika gör skalet sprödare.

 

 • Burek med Västerbottensost. En medelhavsinspirerad variant till paj är burek på filodeg. Frasigt och perfekt till kräftorna. Här samsas osten med spenat, rödlök, dill och crème fraiche.

 

 • Kumminknäcke. Knäckebröd är ett måste med kräftorna, och det är enklare än man tror att baka eget. Den här varianten med kummin är helt perfekt till kräftskivan och vad skapar en mer gemytlig stämning än just hembakt bröd.

 

 • Romdipp. Som fräscht tillbehör eller för att dippa chips, bröd eller grönsaksstavar i. Blanda gräddfil, smetana, lime, silverlök, dill och rom och dippa på.

 

 • Rabarberlemonad. Härligt sötsyrlig och svalkande sommardrink. Välj gärna riktigt röda rabarber för en härlig färg, och ge dem smak med färskpressad citron och råsocker. Spetsa med bubbel för en mer vuxen och lyxigare variant.

 

 • Jordgubbstårta med vit choklad. Efter alla salta kräftor behöver aftonen rundas av med en söt och somrig dessert. Vad kan passa bättre än en härlig jordgubbstårta med apelsin och vit choklad.

Ät och njut!