Godaste maten och bästa tipsen till midsommar

Midsommar är nog vår mest älskade högtid. Vi firar in sommaren, solen, värmen och de ljusa nätterna (och för många även början på semestern) med blommor, midsommarkransar, dansa små grodorna, sju sorters blommor under kudden och inte minst dukade festbord med massor av god sommarmat. Sommaren i år blir kanske inte riktigt som tidigare år då vi självklart ska följa de råd och rekommendationer som finns, men här är de roligaste och mest gemytliga tipsen och de godaste recepten för ett riktigt härligt midsommarfirande 2020.

 

En avslappnad högtid

Om julen är den stora familjehögtiden när släkten samlas under ordnade former så är midsommar mer uppsluppen. Det blir allt vanligare att man blandar umgänget under lösare former och umgås vänner, familj, bekanta, grannar m.m. i en lös och ledig ’ju fler vi är desto gladare vi blir’-anda. Det viktigaste är att man har roligt tillsammans och njuter av sommaren och den goda maten utomhus om man är flera.

 

Det här går igen i dukning och dekoration. Självklart smakar alltid maten bäst på porslin men ingen lyfter ett ögonbryn om man serverar festmaten på papperstallrikar och använder engångsduk för att få mer tid över till umgänget och glädjen. Dessutom handlar midsommardukningen om att få in så mycket sommar och svensk natur på bordet som möjligt. Det är nu våra blommor är som vildast och vackrast och kan ge den rätta midsommarkänslan när man placerar dem på matbordet. Här är några dekorationstips.

 

  • Ingen midsommarstång på gården? Går små stänger för bordet istället. Det går enkelt att göra en stomme av till exempel blompinnar, piprensare, ståltråd etc. Löva sedan den lilla stången med ormbunksblad eller färsk oregano och dekorera med små blommor som tusensköna, hundkex, förgätmigej och liknande.

 

  • Dekorera maten med blommor. Färskpotatis är ju ett måste på midsommarbordet, garnera den med dill och prästkragar eller ringblommor. Inlagd sill är en annan klassiker till midsommar, pigga upp sillburken med ätbara blommor som violer, lavendel, fläderblom etc.

 

  • Frys in blommor i isbitarna till vattenkaraffen, saften till barnen m.m.

 

  • Linda servettringarna med blommor så att de blir små midsommarkransar.

 

  • Dekorera vatten-, öl-, och nubbeglas med små blommor och grönt.

 

 

Blanda mattraditioner med nytt tankesätt

Klassisk svensk midsommarmat är ju nypotatis, sill, nubbe, grillat och jordgubbar till efterrätt. Vill man undvika att hamna i alltför invanda spår går det att ta ut svängarna och krydda traditionerna med nya varianter och spännande alternativ. Här är några tips och recept.

 

 

 

 

  • En annan klassiker på varje sommarfest som är förföriskt god och drygar ut maten är en västerbottensostpaj. Den går att göra i sin basvariant (här är receptet) men går även att piffa till med till exempel rökt skinka, kantareller, savoykål m.m. Knepet som gör pajen riktigt god är att ta mer ost än vad receptet säger. Det går faktiskt att ta dubbla mängden ost för en riktigt delikat paj.

 

 

 

 

Vill man få en större variation på sin midsommarbuffé, samtidigt som man minskar stressen med att laga mat till många gäster, är knytkalas ett kul och spännande alternativ. Som värd kan du koka potatis till alla som kommer, sedan tar gästerna med sig av sina personliga favoriter och dukar upp. Trevligt, gemytligt, varierat och något att prata om. Det viktigaste på midsommar är trots allt att man har det trevligt tillsammans.

 

Glad midsommar!