Så äter du mer miljövänligt

Plågas du av klimatångest och oro över miljöproblemen? Du är inte ensam. Allt fler känner sig bekymrade över vad som håller på att hända med vår planet. Men att oroa sig löser inga problem, då är det bättre att göra någonting. Lyckligtvis finns det ganska mycket vi alla kan göra för att skapa en mer hållbar livsstil som ser till att framtida generationer också kan njuta av allt det som jorden har att erbjuda.

 

Maten vi äter är ett av de områden som har en väldigt stor påverkan på klimatet och miljön. Här kan vi alla tänka nytt, skaffa nya sunda vanor och göra kloka val som är klimat- och miljövänliga.

 

Här följer några konkreta tips för hur du kan handla och äta mer hållbart i din vardag.

 

Byt ut kött mot grönt

Köttproduktionen är en klimatbov som ligger bakom stora utsläpp av växthusgaser så det går att minska sin klimatpåverkan rejält bara genom att välja mat från växtriket istället. Baljväxter som ärtor, bönor och linser, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller mycket protein och andra nyttiga näringsämnen. Baljväxterna går dels att laga till som de är men de är också en vanligt förekommande bas i vegetariska matvaror som falafel, tofu, sojakorvar och biffar med mera. Det tillkommer ständigt nya vegetariska produkter och recept som inte bara skonar miljön utan även smakar delikat och leder till ett nyttigare liv.

 

Visst kan du fortfarande äta kött, men med måtta, och när du handlar, välj kött från svenska gårdar, ekologiskt kött, och kött som kommer från djur som betar i hagmarker. Även vilt är ett mer klimatsmart alternativ.

 

Välj miljömärkt

Det kan vara stressigt att hinna fundera över om en vara är miljövänlig eller inte när man handlar mat. Låt miljömärkningar som till exempel Bra miljöval, Svanen och KRAV guida dig när du handlar. Certifierad och miljömärkt mat bidrar till en ansvarsfullt producerad mat som tar hänsyn till miljö, klimat, sociala frågor och hälsa.

 

Förutom miljömärkt ekologisk mat är det bra att välja närproducerat samt frukt och grönt som är i säsong. Grönsaker i säsong smakar dessutom bättre.

 

Släng inte maten

Här i Sverige slänger vi bortåt 50 kilo mat per person och år som hade kunnat ätas. Dels beror det på att vi litar mer på datummärkningen än på våra egna sinnen och dels på att vi kan bli bättre på att förvara maten så att den håller längre. Vi köper även för mycket mat som glöms bort i kylen. Genom att hålla bättre koll på vad du köper och hur mycket som går åt, stoppa maten på rätt plats i kylen och genom att själv avgöra om maten fortfarande går att äta, kan du stoppa det onödiga matsvinnet. Det är inte bara bra för miljön, det är bra för matbudgeten också och du kan unna dig någonting riktigt gott istället för att slänga matpengarna i soporna.

 

Var miljövänliga tillsammans

Det kanske största hindret för att leva mer hållbart är gamla vanor. Det är lätt att gå på autopilot när det kommer till att planera middagar, handla och laga mat. Precis som det går mycket lättare att börja träna om man är flera är det lättare att börja med klimatsmarta vanor om man gör det tillsammans. Gå ihop med familj, vänner och kollegor, tipsa och inspirera varandra, handla tillsammans och bjud varandra på festliga miljövänliga middagar.

 

Vill du ha tips på goda rätter som tar hänsyn till miljö och klimat? Vi på ICA har samlat massor av härliga klimatsmarta middagsrecept här. Vad sägs om en het bönchili med jalapeño och koriander eller en ljuvlig pasta med aubergine, timjan och getost. Mat som gör både planeten och smaklökarna lyckliga.

 

Ta lagom steg

Du vet hur det är när man lovar sig själv att börja träna men sätter på tok för höga mål på för kort tid och tappar sugen när det blir för jobbigt. Samma sak kan lätt hända när man väljer att börja leva mer miljövänligt. Bryt dina gamla mönster i en takt som känns hanterbar. Kanske genom att testa en vegetarisk burgare en dag i veckan, byta ut riset mot matvete eller göra en hemkokt ärtsoppa på ekologiska ärtor. De stora förändringarna i livet görs steg för steg.

 

Håll koll på din hållbara konsumtion

Det är lättare att känna sig motiverad när man ser förändringen tydligt. Mitt klimatmål är ett digitalt verktyg som enkelt visar hur mycket koldioxidutsläpp dina matinköp från ICA står för. Du kan se och jämföra samt få tips för hur du minskar din påverkan. Du kan läsa om och aktivera Mitt klimatmål här.