ICA Stop hjälper dig att handla mer hållbart

Vi är många som oroar oss över hur vår planet mår och undrar hur man kan leva mer miljövänligt. Vi på ICA Stop har länge satsat på ett omfattande miljöarbete och som en del av det gör vi allt vad vi kan för att hjälpa våra kunder att leva och handla mer miljövänligt.

 

Maten vi handlar och äter står för ungefär en tredjedel av de svenska hushållens totala klimatpåverkan så det är ett område där vi alla kan hjälpas åt att göra stora positiva förändringar. Det kan självklart vara klurigt att hålla sig informerad och göra klimatsmarta val i butiken när olika livsmedel påverkar miljön på olika sätt och allt från ursprung och transporter till odling och förpackning spelar in. Ekologiska varor och miljömärkningar är ett sätt att bli guidad till mer hållbara val och nu har vi även tagit fram ett nytt digitalt hjälpmedel för att underlätta för dig att handla klimatsmart i våra butiker, oavsett om du besöker oss eller handlar online, ”Mitt klimatmål”.

 

Mitt klimatmål hjälper dig att räkna på hur hållbar din konsumtion är

En stor orsak till miljöproblemen och klimatförändringarna är att vi lever över våra tillgångar miljömässigt sett. Om alla människor på planeten jorden hade samma livsstil som vi har i Sverige skulle vi behöva drygt fyra jordklot för att få det att gå ihop, så vi behöver se över vår konsumtion och göra den mer miljösmart. När det gäller koldioxidutsläppen, den gas våra aktiviteter släpper ut som har en stor effekt på klimatförändringarna, har FN satt ett genomsnittligt maxtak på 44 kg CO2e (koldioxidekvivalenter) per person för att bromsa uppvärmningen av vår planet. Enbart genomsnittssvenskens koldioxidutsläpp från mat ligger i dag på 158 kg CO2e per person och månad, så det är ett område där vi alla göra mycket för att skapa en bättre framtid.

 

Verktyget ”Mitt klimatmål” hjälper dig som är kund hos oss på ICA att få information om den klimatpåverkan maten du handlar har. Du får även inspiration, tips och råd om hur du lever och handlar mer klimatsmart.

 

 

Så här går det till att använda Mitt klimatmål:

 

 • Du behöver vara inloggad eller skapa ett ICA-konto för att kunna använda verktyget. Har du ett ICA-kort har du redan ett ICA-konto. Har du ännu inte ett ICA-kort kan du beställa ett här.

 

 • Du kan aktivera funktionen ”Mitt klimatmål” här. När du har gjort det kommer alla inköp som görs i samband med att du använder ditt ICA-kort (både i butik och online) att registrera och beräkna matens klimatpåverkan så att du kan följa och minska ditt klimatavtryck, månad för månad.

 

 • Utifrån informationen på ditt kvitto sorteras alla dina varor in i olika produktkategorier, till exempel kött, mejeriprodukter, grönsaker osv. Verktyget räknar sedan ut vad dina inköp i varje kategori har för utsläpp räknat i CO2

 

 • Utsläppen beräknas på vetenskapliga grunder och med i beräkningar är de viktigaste växthusgaserna; koldioxid, metan och lustgas. De slås ihop till vad som kallas för koldioxidekvivalenter (CO2e), det vill säga vad utsläppen motsvarar om det hade varit enbart koldioxid.

 

 • Beräkningarna utgår också från ett livscykelperspektiv. Det innebär att man tar med alla delar av en varas miljöpåverkan, från odling/uppfödning och gödsel till transporter, förädling, förpackning m.m.

 

 • De flesta av oss handlar till flera personer på samma ICA-kort så om du anger familjeförhållanden och åldern på eventuella barn får du en korrekt bedömning av hushållets klimatavtryck.

 

 • Prenumererar du på någon av ICA:s matkassar beräknas ett snittvärde för just den matkassen och tas automatiskt med i din klimatberäkning.

 

 • I verktyget kan du nu se hur din klimatpåverkan har förändrats med tiden. Nästan som när man börjar träna och för en vikttabell så att man kan se hur mycket effekt träningen ger. Det är alltid lättare att känna sig motiverad när man ser vilken förändring insatserna ger.

 

 • I ”Mitt klimatmål” får du dessutom tips, råd och inspiration som hjälper dig att göra skillnad. Du kan till exempel se vilka varor du ofta handlar som du kan byta ut mot alternativ med mindre klimatpåverkan, samt få klimatsmarta recept som inspirerar till smaskiga och miljövänliga måltider.

 

 • ”Mitt klimatmål” tar bara med de inköp du gör på ICA, så om du vill ha en fullständig översikt av ditt klimatavtryck behöver du själv ta med mat du äter ute eller handlar på andra ställen.

 

 • Vill redan nu börja handla och äta mer miljövänligt har vi samlat våra goda klimatsmarta middagsrecept här.

 

Alla kan vi göra något för en bättre morgondag.