Fördelarna med att handla mat online

Allt fler handlar mat online. Andelen kunder som väljer att klicka hem maten på nätet för att sedan få den hemkörd eller för att hämta upp den färdigpackad vid butiken ökar stadigt. Något som inte är så konstigt, livet blir både enklare och mer bekvämat av att handla på nätet. Här är de främsta fördelarna med att handla mat online, t ex från IC Pronto som du hittar här:

Man sparar tid

För de allra flesta kunder är det tidsvinsten som är den stora fördelen med att handla mat online. Att hoppa in i bilen eller bussen, åka till butiken, trängas med andra kunder, leta matvaror och sedan åka hem igen tar en massa tid. Enligt en uträkning kan man spara cirka fyra timmar i veckan på att handla mat på nätet jämfört med i butik. Värdefull extratid som går att använda till umgänge med familj och vänner, träning, hobbies, en god bok, vila och annat av det goda och viktiga i livet.

Det är fritt från stress

De flesta av oss har hektiska dagar där det är ont om tid. Mathandlingen kläms i regel in mellan jobb, hämtningar av barn och att jäkta hem för att laga middag. Det gör det till en stressig och oangenäm upplevelse som tär på sinnesron. Att handla online går att göra precis när det passar en själv. Kanske när dagen är slut och man kan ligga i sängen och i lugn och ro välja ut de varor man behöver för att sedan få dem hemkörda vid en tidpunkt som passar.

Det går att spara pengar

Handen på hjärtat, det som ligger i matpåsarna när man kommer hem från affären stämmer sällan överens med det som stod på inköpslistan. Det är lätt att bli sugen och spontanhandla när man går runt i butiken, ofta godis, snacks och andra onyttigheter. En ovana som ökar matkostnaderna i takt med midjemåttet. Att handla online gör det enklare att göra planerade och disciplinerade inköp som stämmer överens med både matbudgeten och nyårslöftena. Hos de flesta onlinebutiker går det att spara sin inköpslista för att enkelt få in en shoppingrutin som sparar både tid och pengar.

Det skonar miljön

Istället för att en stor mängd kunder ska sätta sig i varsin bil och köra till och från affären för att handla så körs matvarorna hem till kunderna i en transport. Lite som matens kollektivtrafik om man vill. Dessutom har många onlinebutiker uppmärksammat att deras kunder köper mer ekologiska varor jämfört med dem som handlar i butik. Förmodligen för att det går lättare att jämföra varorna när man handlar online och se att det inte skiljer så mycket i pris mellan de ekologiska och de oekologiska varorna.

Det är utvalda produkter

En del känner sig tveksamma inför att handla livsmedel på nätet eftersom de tycker att de missar möjligheten att klämma och känna på varorna. Men tänker man efter är det snarare en fördel för ingen annan kund har varit där och klämt på avokadon, petat på tomaterna eller bankat på melonen. Det är utbildad och erfaren personal med god kunskap om frukt och grönt som väljer ut och plockar varorna. Något som garanterar att det är färska, mogna och varsamt hanterade produkter som hamnar i varukorgen.

Tips för att börja handla mat online

Trots alla fördelar med att handla mat online är det många som fortfarande inte har börjat med det. Vi är alla vanedjur som har svårt för att få in nya rutiner, även om de skulle göra livet lättare. Här är några tips på hur man kommer igång med att handla mat på nätet:

 

  • Börja med att hitta en butik. De flesta butikskedjor har en sökruta där man skriver in sitt postnummer och får upp vilka butiker i ens närområde som det går att handla online hos.
  • Räkna med att det tar tid att få in en ny rutin. Börja med att göra det enkelt genom att beställa basvaror som tvättmedel, mjölk, toapapper m.m. för att prova på hur det fungerar och för att få in en ny vana. Bygg sedan gradvis på med delikatesser, viktvaror och liknande.
  • Belöna dig själv genom att göra något roligt med tiden du sparar.

 

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson
ICA Stop