Så sparar du pengar på mat – de 10 bästa tipsen

Många av oss går omkring och oroar oss för ekonomin. Räntehöjningar, arbetslöshet, oväntade omkostnader, för höga utgifter och annat får många att grubbla och bekymra sig. Man bör spara minst tio procent av lönen för att skapa en buffert men det är inte alla som har möjlighet att göra det. En av utgiftsposterna där det finns mycket att spara, utan att för den skull leva spartanskt, är matutgifterna. Det går faktiskt att handla smartare och spara stora summor, utan att för den sakens skull missa livsnjutningen.

 

Här är de 10 bästa tipsen för hur du sparar pengar på mat.

 

Släng inte mat

Vi slänger mycket mat som hade kunnat ätas. De svenska hushållen slänger uppskattningsvis 100 kg mat om året, varav hälften hade kunnat ätas med lite bättre planering. Man har räknat ut att den bortkastade maten kostar en tvåbarnsfamilj cirka 6000 kronor varje år, så det finns mycket att spara genom att tänka till.

 

  • Kolla vad som finns hemma innan du handlar. Vi gör många dubbelköp för att vi inte kommer ihåg vad som redan finns. Ta gärna en bild av kylen innan shoppingen.

 

  • Ställ in varorna i kylen så fort du kommer hem med dem så håller de längre. Håll 4-5 grader i kylen och minst -18 i frysen.

 

  • Medan sista förbrukningsdag ska respekteras på grund av hälsorisken är bäst före-datum mer en kvalitetsrekommendation. De flesta matvaror håller långt efter passerat bäst före-datum. Titta, lukta och smaka på maten för att avgöra om den går att äta.

 

  • Frys in så mycket som möjligt.

Ta vara på resterna

En annan orsak till varför vi slänger så mycket mat är att vi inte vet vad vi ska göra med resterna. Men de kommer till sin rätt i pajer, grytor, gratänger, pizzor m.m. Med lite kreativitet går det att göra en ny god middag till hela familjen av resterna. Här hittar du inspiration och härliga recept.

 

Storhandla

Gör en veckomeny, räkna ut vad som behövs, gör en inköpslista och storhandla en gång i veckan. Många småhandlar och improviserar allt eftersom och det resulterar i mycket onödiga inköp. Med en bra planering får man hem precis vad som behövs. Ett bra knep är att hålla utkik efter rabatter och erbjudanden för att planera menyn och inköpen efter dem.

 

Handla mat online

När du ändå planerar en veckomeny och storhandlar, köp maten på nätet och få den hemkörd. Då kan du planera i lugn och ro, handla utan stress eller impulsköp och välja de råvaror du behöver med eftertanke. Dessutom sparar du in på resan till butiken (och brukar du ha barnen med så slipper du att de frestas och vill ha saker i butiken). Det sparar inte bara pengar, det sparar även tid som du kan använda till viktigare och roligare saker.

 

Gör en matlåda

Köpa lunch ute eller handla färdigrätter är dyrt, särskilt om man gör det varje arbetsdag. Ta med en matlåda hemifrån istället. Godare, nyttigare, mycket billigare och en bra lösning på vad du ska göra med resterna.

 

Gör storkok

Att köpa större förpackningar är billigare och det går att få ut mer av råvarorna när man lagar till en stor sats. Frys in för framtida middagar och matlådor. Ett annat alternativ är att äta stormiddag tillsammans med nära och kära och dela på utgifterna.

 

Ät säsongsmat

Mat utanför säsong är dyrare eftersom den antingen måste importeras eller odlas under konstlade förhållanden. Råvaror i säsong är billigare för att det finns stor tillgång på dem. Det vinner alltid kunden på. Även miljön vinner när man äter mat som inte behöver färdas över halva jordklotet eller odlas i uppvärmda växthus.

 

Laga mat från grunden

Färdiglagat och halvfabrikat har mer arbete bakom sig och det syns i priset. Att laga maten själv med väl valda råvaror spar pengar och maten smakar också mycket bättre, håller högre kvalitet samt innehåller mer näring.

 

Ät mer vegetariskt

Att få in mer grönsaker, frukt och baljväxter kommer inte bara att banta matkontot utan förmodligen även midjemåttet eftersom de innehåller mer näringsämnen och fibrer som gör att de mättar bättre. Smakar bra gör de också. En extra bonus är att frukt och grönt är mer klimatvänligt jämfört med kött.

 

Bli lojal kund

Matvarubutiker belönar sina medlemmar med rabatter, särskilda erbjudanden, bonusar och återbäring. Bli medlem och nyttja dem så mycket du kan. Handlar du dessutom online slipper du krångla med medlemskortet i kassan eftersom allt sker automatiskt.

På ICA Stop har vi även Probono som ger en mängd fördelar. Du kan käsa mer om Probono här!

 

 

Bonustips: Skaffa en tygpåse att bära hem maten i. Påsarna i butik blir bara dyrare och dyrare, så du har sparat in tygpåsen på 4-5 shoppingturer. Miljön kommer också att tacka dig för att du minskar plastanvändningen.