Så lyckas du med ost- och charkbrickan

En ost- och charkbricka är alltid en bra idé. Den är ständigt lika uppskattad och njutbar oavsett om den serveras efter en festmåltid, som snacks eller fredagsmys, och självklart är den en fullträff på buffén.

 

En delikat ostbricka är enkel att sätta ihop, går att variera stort (varför inte komponera ihop den efter ett visst land eller en region?) och är en njutning för alla sinnen. Så här lyckas du med ost- och charkbrickan.

 

Ostarna

Variation är nyckelordet när det kommer till att sätta ihop en lyckad ostbricka. Både i smak och i utseende. När du väljer ut ostarna, tänk på smak, färg och konsistens, mjuk, halvhård och/eller hård ost. Att sätta ihop en spännande blandning gör det roligare att både prova på och att titta på ostbrickan.

 

Det kan vara förvirrande att försöka orientera sig bland alla ostsorter men för att få en bättre överblick kan man dela upp ostarna i sju huvudkategorier:

  • Färskostar
  • Getostar
  • Vitmögelostar
  • Kittostar
  • Halvhårda ostar
  • Hårdostar
  • Blåmögelostar

Man behöver inte ha med ostar från alla kategorier om man inte är så många, ost är trots allt väldigt mättande. Tre väl valda ostar kan räcka gott och väl samt erbjuda en bredd bland smaker och sorter. Känner du dig osäker på vilka ostar du ska ta med, fråga gärna personalen i ostdisken/butiken om tips och råd.

 

Temperera ostarna innan de serveras. De flesta ostar smakar bäst om de får ligga i rumstemperatur några timmar innan de ska ätas. Undantaget är hårdostar, som man kan ta fram cirka 15-20 minuter före servering, och färskost som ska förvaras kallt ända tills den serveras.

 

Chark och tillbehör

Charkuterier, grönsaker, marmelader samt torkad och färsk frukt adderar både smaker och färger till brickan. När det kommer till att välja ut charkprodukter så tänk på samma sätt som med ostarna, variation. Välj och vraka mellan lufttorkad skinka, Parmaskinka, chorizo, bresaola, salami m.m. Men du behöver inte hålla dig kring medelhavet för att hitta goda smaker, även det svenska charkutbudet bjuder på mycket njutning.

 

För de kraftigare och saltare ostarna som blåmögelost, passar sötare tillbehör bra. Lägg gärna till chutney, marmelad, pesto, fikon, bär, torkad frukt, päron, druvor och nötter. Det får ost- och charkbrickan att både smaka och se godare ut. Grönsaksstavar och selleristjälkar är också goda och färgstarka tillbehör.

 

Bröd och kex

Man måste ha något att lägga osten på också. Precis som med ostarna och tillbehören ska man tänka variation, både för ögat och för smaklökarna. Spröda, salta kex är givna, men även sötare kex som lämpar sig väl för mögelostar. Sega surdegsbröd, ljus baguette, rostat rågbröd och tunt knäckebröd passar också bra på ostbrickan. Kring jul kan man gärna servera pepparkakor till mögelostarna, sötman och kryddorna gifter sig bra med ostens sälta.

 

Upplägget

En ost- och charkbricka ska inte bara vara en njutning att äta, ett genomtänkt och kreativt upplägg gör den till ett stilleben som tilltalar ögonen likväl som gommen. De ljusa ostarna och de fylliga charkuterierna ser vackrast ut om de läggs på ett mörkt underlag, till exempel en träbricka eller ett sten- eller marmorfat. Lägg gärna upp ostarna i smakordningen mild till stark, så blir det lättare att orientera sig. Dela gärna några av dem på mitten. Ge varje ost en egen kniv så att inte smakerna blandas. Garnera gärna med lite färska örter som adderar färg och doft.

 

Att dricka till

Självklart måste man ha något att dricka till ostarna, och vin och ost är väldigt bra smakkompisar. Grundregeln är att fruktiga viner passar bäst till ost. Många tror att rött vin är det som gäller till ostbrickan, men faktum är att ett torrt och friskt vitt vin kan passa bättre till ostarna. Till blåmögelostarna fungerar även ett sött vitt vin eller ett dessertvin. En torr äppelcider passar också bra till ostarna. Öl går också ihop med vissa ostar. Kolsyran i ölen renar munnen efter en krämig ost. En ljus belgisk öl passar bra ihop med vitmögelostar, och till starka gula ostar är en humlig IPA ett bra val. Glöm självklart inte heller alkoholfria alternativ.

 

Vill du handla mat online, testa gärna ICA Pronto här!

Du kan också skanna QR koden för att ladda ner appen nedan:

 

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson
ICA Stop