Så får du maten att hålla längre – bästa tipsen

Vi slänger mycket mat i Sverige. Matsvinnet där mat som fortfarande går att äta, eller hade kunnat gå att äta om den förvarats bättre, hamnar i soporna istället för på tallriken beräknas ligga på över 50 kilo per person och år. Det är en stor mängd god mat som vi missar att njuta av, för att inte glömma att det dessutom är ett onödigt resursslöseri som belastar vår miljö och våra gemensamma tillgångar.

 

Lyckligtvis finns det mycket man kan göra själv för att få maten att hålla längre och därmed skona både miljön och matbudgeten. Här är de bästa tipsen för hur du får din mat att hålla längre.

 

Datummärkningar och hållbarhet

De flesta av oss tittar på datumstämpeln när vi försöker avgöra om maten fortfarande går att äta. Har datumet passerat slängs ofta maten utan att vi först kollar om den faktiskt har blivit dålig. Men det är värt att uppmärksamma att det finns olika datummärkningar som betyder olika saker.

 

 • Bäst före-datum. Det här är en datummärkning som tillverkaren sätter ut för att garantera att maten håller samma goda kvalitet som när den förpackades. Det innebär alltså inte att maten blir dålig efter det datumet. De flesta livsmedel håller långt efter att bäst före-datumet har passerats, en del i flera månader. När du bedömer en produkt med passerat bäst före-datum, använd istället dina sinnen och lukta, titta och smaka för att avgöra om maten fortfarande går att äta.

 

 • Sista förbrukningsdag. Den här typen av datummärkning hittar man i regel på känsligare mat som kött, fisk, skaldjur och rökta eller gravade livsmedel. Har en vara passerat sista förbrukningsdag kan den vara en hälsorisk, och bör slängas.

 

Karma

Vi på ICA Stop har även en Karma kyl där du hittar produkter som är nära sitt utgångsdatum. Ladda ner appen och kom in i butiken!

Flera livsmedel håller betydligt längre än sitt bäst före-datum om de hanteras och förvaras rätt. Här är några produkter som har längre hållbarhet än vad man kan tro.

 

 • Ägg håller ungefär en månad efter att de har värpts, om de förvaras i rumstemperatur. Förvarar man ägget i kylen med spetsen nedåt kan det hålla i 2-3 månader.

 

 • Mjölk, ost och andra mejeriprodukter håller ofta en tid efter bäst före-datumet. Speciellt om man har kallt i kylen. Datumet är satt efter en förvaringstemperatur på +8 grader. Har man det kallare i kylen får produkterna längre hållbarhet.

 

 • Mjöl, pasta, ris och liknande varor håller i regel långt efter bäst före-datumet.

 

 • Socker och sirap. De används som konserveringsmedel och håller väldigt länge.

 

Så förvarar du maten rätt

Bästa sättet att få maten att hålla längre är att förvara den korrekt. Många av oss slänger bara in varorna i kylen utan att tänka efter att kylskåp faktiskt har olika temperaturzoner som passar olika livsmedel. Nyttjar man kylens alla möjligheter och placerar matvarorna rätt så håller de sig färska och fräscha mycket längre.

 

 • Dörren är kylskåpets varmaste del, så undvik att sätta produkter som behöver förvaras kallt där. Dörrhyllorna är lämpliga för mindre känsliga varor som vatten, drycker (men inte färsk juice), ketchup, smaktillsatser m.m.

 

 • Övre delen av kylskåpet håller en jämn temperatur och är lämplig för mat som köldkänsliga grönsaker, örter, matrester som ska ätas snart och mat som inte behöver tillagas (färdiga mackor etc.)

 

 • Den nedre delen av kylskåpet är den kallaste. Här är bästa platsen att sätta livsmedel som kräver låga temperaturer, som till exempel kött, fisk, mejeriprodukter m.m.

 

 • Grönsakslådan är till för just frukt och grönt. Placera gärna grönsakerna luftigt utan att tränga ihop dem så håller de sig färska längre.

 

 • Håll en låg temperatur i kylen. Bäst före-datumen är satta efter en förvaring på +8 grader, men sänker du till 2-4 grader ökar hållbarheten. Ha gärna en termometer i kylen så att du kan se hur kallt det är på de olika hyllorna.

 

 • Träng inte ihop varorna på hyllorna för då bildas det varmare punkter i kylen. Ge maten lite utrymme så håller den bättre.

 

 

Tipsen som får maten att hålla sig fräsch längre

Att förvara maten rätt kommer att minska matsvinnet betydligt, och ge dig möjlighet att njuta av all den goda mat du har hemma. Dessutom kan du få dina livsmedel att hålla ännu längre med några smarta knep.

 

 • Färska örter är gott men de kan vissna snabbt. Vill man få ut det mesta av sin salvia- eller oreganoplanta går det utmärkt att hacka örterna, lägga dem i en isform och fylla på med olivolja. Då kan de förvaras i frysen i flera månader och smaka som färska när man tinar upp dem igen.

 

 • Bananer håller längre om man virar lite plastfolie runt stjälken.

 

 • Det går att frysa mjölk i flera månader, men tina den långsamt i kylen.

 

 • Det är för övrigt ett bra tips att tina fryst mat i kylen. Dels blir det en jämnare upptining och dels sparar det energi.