Grillsäsongen är här!

Äntligen är den varma tiden här trots att sommaren inte riktigt blir som vi tänkt så kan man börja känna den härliga doften av nygrillat som ligger över grannskapet och får det att vattnas i munnen. Ända sedan människan tämjde elden har vi älskat att samla familj och vänner runt den för att njuta av grillad mat och sköna sommarkvällar. Numera har grillning även blivit en rogivande ensam aktivitet som bidrar till ökad lugn och ro. En fint grillad köttbit eller en härlig fiskfilé serverad med en fräsch sallad och färskpotatis är en svårslagen njutning. Inte så konstigt att vi grillar allt mer, och det handlar inte längre bara om grillkorv eller några kotletter, utan om allt från skaldjur och oxfilé till grönsaker och frukt. På grillen kan vi tillaga en hel spännande festmåltid – både för- varmrätt och dessert. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Så här grillar du maten som får smaklökarna att jubla.

Satsa på bra råvaror

Det finns olika typer av grill att välja mellan – el, kol och gasol. Vilken du bestämmer dig för är en smak- och förutsättningsfråga, men en kolgrill passar bäst i en stor trädgård där inte grannarna störs av röken. Oavsett vilken grill du väljer är det alltid det som hamnar på grillgallret och hur du tillagar det som är det viktiga. Bra råvaror är avgörande när man vill bjuda på god mat. Vill du få gästerna att slicka sig om munnen och be om mer väljer du färskt kött när du handlar till grillfesten. Visst går det att använda fryst kött, men det kräver lite mer förberedelse, och risken finns att en inte fullt upptinad köttbit blir ojämnt grillad. Fråga gärna personalen i din butik så hjälper de dig att hitta de bästa råvarorna till grillen.

Det bästa sättet att göra köttet mört och att locka fram ljuvliga smaker är att göra egen marinad. Det går snabbt och är enkelt att göra. Kombinera dina favoritkryddor med olja och lite soja och häll ned marinaden i en plastpåse eller bunke. Det går även att blanda med örter, frukt eller grönsaker för att ge det grillade spännande smaker. Använder du en plastpåse lägger du bara ner köttbitarna i påsen, stänger till och vänder runt så att allt innehåll täcks av marinaden. Lägger du köttet i en bunke så pensla det först så att alla bitar blir jämt marinerade. Efter en timmes marinering går det att lägga köttet på grillen, men ju längre det får ligga i marinaden desto godare blir det. Allra godast blir det om du låter det ligga i kylen över natten. Grilla och njut!

Frukt och grönsaker på grillen

De mest inbitna grillentusiasterna säger att allt går att grilla, och det stämmer ganska väl. Det viktiga är att tillaga det på rätt sätt så att smakerna kommer fram. Grillspett i all ära, men om du inte har tid eller lust att trä upp grönsaker och köttbitar på en pinne kan du med fördel använda foliepaket. Grönsaker och rotfrukter som du grillar i folie bibehåller smaken och får en härlig konsistens. Riv av en rejäl bit folie och vik den först dubbel, sen ytterligare en gång på mitten, och vik slutligen in kanterna på kortsidorna så det blir som ett kuvert. Lägg i grönsaker eller rotfrukter som har liknande tillagningstid, strössla på salt och peppar samt ringla över olivolja. Vik igen öppningen och placera foliepaket i ytterkanten av grillgallret. Kontrollera innehållet då och då genom att sticka en provsticka genom grönsakerna.

Vi sa att det även går att grilla desserten, och få efterrätter är så enkla och goda som grillad banan med smält choklad och glass. Du kan antingen riva choklad över de nygrillade bananerna när du serverar dem, eller så skär du några skåror i skalet, trycker ned chokladbitar och sätter bananen i en bit folie. Lägg foliepaketen på grillgallret, eller direkt i kolen om du använder kolgrill. Bananerna är färdiga efter ungefär 20 minuter, eller när hela skalet är svart. Öppna bananskalet och gröp ur den varma bananen med den smälta chokladen och njut av den tillsammans med kall vaniljglass.

Kom gärna förbi oss på Ica Stop din saluhall i Täby så hjälper vi dig hitta allt du behöver inför grillfesten. Vi kan även rekommendera dig att kika på möjligheten att beställa dina varor online och få dem utkörda hem till dig.

 

Vi har nyligen lanserat ICA Pronto som du hittar här!

 

 

Smaklig grillmåltid!

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson
ICA Stop