Så får du grillkänslan utan att grilla

Att grilla hör ju sommaren till. Härliga sommarkvällar när grilldofterna sprider sig i den ljumma brisen och vi njuter av maten. Grillandet är minst lika mycket livsstil och en hyllning till sommaren som det är matlagning. Tyvärr är det inte alltid det svenska sommarvädret låter oss grilla. Spöregn är dessvärre en annan svensk sommarklassiker och förra sommaren var det så hett och torrt i markerna att grillarna fick ställas undan på grund av brandrisken. Faktum är att man inte behöver en grill för att kunna locka fram den där härliga grillkänslan och smakerna. Med lite uppfinningsrikedom och kreativitet i köket smakar maten som om den precis har lyfts från grillgallret. Här får du de bästa knepen och recepten för hur du fixar grillat utan grill.

 

Låt grillpannan göra jobbet

Det går att få till samma härliga grillsmaker och utseende på maten inne vid spisen om man använder en grillpanna. Det är en stekpanna med upphöjda räfflor i botten som ger de där perfekta grillränderna på det man lagar till. Räfflorna lyfter råvarorna från botten av pannan och ger dem en jämn och fin tillagning med strålningsvärme. Knepet för att få till den riktiga grillkänslan är att ha riktigt hög värme. Då får man den rätta grillytan och saftigheten inuti. Torka gärna bort köttsafter och marinad innan du lägger ned maten i grillpannan så får du en finare yta. Vill du locka fram ännu mer grillsmaker ur maten kan du lägga på en glaze som både ger extra smak och en snygg yta. Det är ofta socker i glaze, som kan brännas vid, så bästa resultatet får du om du penslar på den mot slutet av tillagningen.

 

Grillpannor hittar du i många ICA-butiker.

 

Grilla i ugnen

Förutom grillpannan är ugnen din bästa grillvän i köket. Många livsmedel smakar faktiskt bättre om de lagas till i ugnen än på grillen. Det bästa exemplet är nog hamburgarna. Vill du få till en perfekt och riktigt saftig burgare steker du den först i en het panna så att den får en fin yta som stänger inne köttsafterna. Sedan steker du färdigt dem i ugnen under ett par minuter. Släng gärna på en ostskiva mot slutet om du vill ha en god ostburgare.

 

Rätta grilltekniken när du grillar i ugnen är att köra grilleffekten på högsta värme, lägga råvarorna direkt på ugnsgallret och ställa en bakplåt under som tar reda på de safter som droppar. Ett tips är att skåra kanterna på de köttbitar som du brukar grilla, så kupar de sig inte när du tillagar dem i ugnen.

 

En annan grillklassiker som blir minst lika bra att laga till i ugnen är foliepaket. Framför allt fisk blir riktigt saftigt och god när den tillagas i folie, eftersom vätskan inte rinner bort. Här är några riktigt delikata recept.

 

 

 

 

 

 

Sätt maten på spett

Något som ger en omedelbar grillkänsla är när maten träs upp på spett. Faktum är att man inte ens behöver grilla för att äta maten på pinne. Det är ett enkelt, kul och somrigt sätt att servera maten på och det går att servera allt från förrätt till dessert på spett. Här är några idéer.

 

  • Stek pannkakor, lägg på din favorittopping (socker, sylt, bär, choklad m.m.), rulla ihop och trä upp på spett. Mycket roligare och godare än vanligt.

 

  • Italienska spett. Trä upp mozzarella, små tomater och basilika på spett. Lika vackert som det är gott. Perfekt förrätt.

 

  • Melon och fetaostspett. Den salta fetaosten trivs bra ihop med söt och saftig vattenmelon. Trä upp dem på spett och du har den perfekta plockmaten till sommarfesten.

 

  • Ett annat tilltugg som kommer att gå åt som smör i solsken är om du steker kuber av halloumisost och trär upp dem på spett tillsammans med oliver och soltorkade tomater.

 

Fler exempel på kul och smaskig spettmat hittar du här.

 

Grilla på planka i ugn

Plankstek är en klassiker som blir lika god som grillat. Förvärm en planka i ugnen, lägg på en bit lax eller oxfilé (köttet behöver förstekas cirka två minuter per sida, gärna i en grillpanna), spritsa potatismos runt maten, lägg till lite grönsaker (till exempel tomat, lök och broccoli), sätt på ugnen på 225 grader grill och gratinera tills plankorna har fått den där härliga färgen (cirka tio minuter). Servera och njut!

 

Krydda med grillsmaker

Ett annat sätt att få fram de där härliga grillsmakerna, även om man inte kan grilla, är genom smaksättare. Krydda, marinera, gnid in eller pensla köttet, fisken och grönsakerna och de smakar som om de kom direkt från grillen. Här är några tips på vad du kan använda.

 

  • BBQ-sås
  • Liquid smoke/rökarom
  • Rökt paprikapulver
  • Flingsalt med hickorysmak
  • Finhackad chili
  • Glaze

 

 

Ha en skön grillsommar, oavsett väder!