Så får du till den tjusigaste påskdukningen

Nu är påsken här! Trots att inte alla kan vara med sina nära och kära så kan kan vi fira högtiden och livet genom att äta en god middag och ha en tjusig påskdukning. Numera kan vi till och med äta tillsammans fast på olika platser genom att träffas online via olika sociala plattformar och tjänster.

 

Alla sinnen ska få sitt under påsken och med en fin och kreativ dukning får ögonen lika mycket njutning som gommen under påskmiddagen, precis som det skapar en känsla av firande vid såna här tider. Här är de bästa och mest kreativa idéerna för hur du piffar upp och dekorerar vackert inför påskmyset.

 

Påskens färger

Under påsken firar vi livet och återuppståndelsen. Grönskan och naturen blommar och lever åter upp efter vinterns kyla och mörker. Det ska synas även inomhus. Ljust och färgglatt ska det vara samt andas liv och glädje. Vitt och gult är dominerande färger. Den vita grunden kommer från de kristna påsktraditionerna, där vitt symboliserar Kristi återuppståndelse. Det gula har sitt ursprung i naturen och är inspirerat av allt gult under påsken; kycklingar, påskliljor, äggulor och inte minst solen som åter lyser över oss och väcker allt liv. När det kommer till dukning och dekoration är dock gult en så pass dominerande färg att det är bättre att låta det gula synas i detaljer, blommor och arrangemang, medan man håller basen (bordsduk, porslin m.m.) vit.

 

Även guld och lila är vanliga färger under påsken. Lila kommer från kyrkoårets liturgiska färger och symboliserar eftertanke samt botgöring. Men det är ju även en pigg vårfärg, inget välkomnar värmen och livet åter som lila krokusar som blommar upp ur marken. Ta in det lila i dukningen med. Antingen som detaljer och dekorationer eller i ett tjusigt blomsterarrangemang med just krokus, eller hyacint.

 

Vill man hellre ha mjukare toner är moderna pudriga pasteller helt rätt under påsken. Deras mjuka och behagliga lyster ger en glad och fräsch känsla utan att bli för påträngande. Ett annat sätt att lyfta in vårens liv, utan att det blir för mycket, är att hämta inspiration från vår natur. Använd till exempel en skrynklig linneduk i en naturfärg eller om du har ett snyggt matbord i trä, låt träets textur synas och komplettera med linneservetter. Duka med naturliga material som keramik, trä, glas, kork och liknade. Dekorera med kvistar och grönt som du hämtar in utifrån. Varför inte ta lite björkris och knåpa ihop ett fågelbo som du fyller med godisägg och marsipankycklingar.

 

Blommor och påskris

Blommor är ett måste under påsken. Våren är ju här och det ska synas. Ta in vårblommorna i arrangemang, dukning och dekoration. Tjusiga påskblommor är bland annat påskliljor, gula och lila tulpaner, pärlhyacint och ranunkel. Ett tjusigt blomsterarrangemang får man om man sätter hyacinter eller påskliljor på rad i en avlång form (gärna i trä, till exempel en gammal låda) och dekorerar med ägg och kycklingar. Det går även att göra små buketter som man placerar ut runt bordet, eller varför inte pryda varje kuvert med en glad påsklilja. Med en liten rosett och en namnlapp blir den dessutom en vacker bordsplacering.

 

Komplettera gärna med lite vårigt grönt på bordet, till exempel murgröna som ringlar sig runt tallrikar och rätter, eller några nakna kvistar.

 

Påskris är ett måste under påsken för att få in vårens färger och grönska. Under senare år har det dock kommit larmrapporter om att fjädrarna vi brukar dekorera med kan komma från plågade fåglar. Tyvärr är det fortfarande ont om syntetiska alternativ men det finns mycket annat vackert och färgglatt som man kan dekorera riset med. Här är några exempel:

 

 • Tunna, vackra fjärilar i färgat silkespapper
 • Pappersblommor
 • Dekorerade ägg
 • Kristaller i olika färger
 • Rosetter av tyg
 • Blommande kvistar
 • Liljor och hyacinter
 • Hemgjort påskpynt

 

 

Ägg och äggkoppar

Påskens är äggets högtid. Orsaken till varför ägg är så förknippat med påsk är dels för att det symboliserar liv och återuppståndelse men även för att förr i tiden fick man inte äta ägg under fastan, så när påsken väl kom hade man i regel ett stort överskott och kunde frossa i ägg. Ägg är ett måste på matbordet men inte bara på tallriken. Ägg kan även användas i dukningen och som dekoration. Gärna tillsammans med det ack så försummade tillbehöret äggkoppen. Här är några idéer och förslag.

 

 • Sätt ut ljusstakar i olika höjd på bordet men placera dekorerade ägg i dem istället för ljus

 

 • Måla namn på äggen, dekorera dem med rosetter eller mönster och använd dem som bordsplacering. Är man konstnärligt lagd kan man måla gästens porträtt på ägget.

 

 • Ta dekorationsäggen som skulle ha hängt i påskriset och använd dem som servettringar

 

 • Dekorera blomsterarrangemanget med målade ägg, alternativt med tjusiga godisägg

 

 • Melerade godisägg är även fina att strö ut över bordet som dekoration

 

 • Äggkoppen kan användas till så mycket mer än att bara äta ägg i. Den kan användas som ljusstake (äggformade ljus i olika färger är vanliga runt den här högtiden), fyllas med godisägg, plantera en färgglad vårlök i den m.m. Eller om man vill busa till det, använda äggkoppen som snapsglas.

 

 

Glad påsk!