Duka upp till höstfest

Nu när temperaturen sjunker, dagarna blir kortare, löven ändrar färg och flyttfåglarna samlas är det en bra tid att duka upp till höstfest. Det här är ju den tid på året när det är säsong för flera fina råvaror, som till exempel rotfrukter, vilt, svamp och bär. Bjud hem nära och kära på en god höstmiddag och låt god mat och en varm stämning lysa upp i höstmörkret. Det finns alltid plats för gemenskap och livsnjutning kring matbordet.

 

Här är de bästa recepten och tipsen för en mysig och lyckad höstfest.

 

Sätt stämningen med en inspirerande dukning och dekorationer

När mörkret nu faller tidigt på kvällarna gäller det att skapa en varm och mysig stämning till bjudningen. Gärna i en murrig och naturlig ton, där man plockar in element och detaljer från naturen. Här är några tips på hur du skapar den där riktigt mysiga höststämningen.

 

 • Är höstkvällarna fortfarande milda går det ju faktiskt att sitta ute. Med filtar, sittkuddar och kanske lite hjälp från en gasolvärmare skapar man sin egen ljumma höstkväll och det går att stjäla till sig ytterligare lite utomhusupplevelse innan kylan kommer. Har man tillgång till ett lusthus är det perfekt för höstfesten. Häng upp ljusslingor, tänd levande ljus och skapa ett mysigt litet ljuskapell i höstmörkret.

 

 • Ta in naturen. Dekorera matbordet med färgstarka löv, kvistar, kottar, kastanjer, mossa, eller varför inte sätta ett par tjusiga rönnkvistar med sina härligt röda bär i en vas mitt på bordet.

 

 • Hösten går hand i hand med grova naturmaterial. Använd gärna bestick med trähandtag och varför inte göra servetterna av tillklippt textilspill som knyts ihop med ett hampasnöre.

 

 • Mota mörkret med massor med levande ljus som skapar värme och en mysig stämning

 

Mattips till höstfesten – varma soppor

När det är dags att ta fram höstjackan och stövlarna är det också läge för värmande soppor. Perfekt som förrätt till festen men matigare soppor går även att ha som huvudrätt. Här är några riktigt goda recept.

 

 

 • Kantarellsoppa. Den perfekta höstsoppan, gjord på skogens gula guld. Enkel och lent gräddig. Perfekt att servera som aptitretare tillsammans med knapriga oststänger.

 

 • Jordärtskockssoppa. Varm och mättande med mustigt höstiga smaker av timjan, vitlök och vitt vin. Serveras med några parmachips. Kan toppas med chiliräkor eller rökt lax för en matigare soppa.

 

 • Skogschampinjonsoppa med jordärtskockschips. Kantareller är inte den enda svampdelikatessen på höstmenyn. Här samsas skogschampinjoner med schalottenlök och vitt vin. Serveras med härligt knapriga chips av hyvlad jordärtskocka.

 

Mattips till höstfesten – mustiga grytor

Matigt, mättande, mustigt, och helt rätt till hösten. Nu är det grytornas tid. Här är några av de godaste.

 

 

 • Gräddig höstgryta med svamp och dragon. Den här härliga grytan har kreolska rötter. Mustiga svampar och matproteinet Mifú samsas med syltlök och dragon i en ljuvligt gräddig blandning. Rosmarinpotatis är perfekt till.

 

 • Höstgryta med kål och morötter. Enkel, men ändå ack så lyxig och god. Fylliga rotfrukter och salt skinka ger den här grytan helt rätt höstmustighet. Serveras med en klick matlagningsyoghurt.

 

 • Älgfärsgryta. Älgkött är prefekt säsongsråvara för den här grytan. Älgfärsen samsas med höstiga smaker som svamp och palsternacka. Pressad mandelpotatis och lingon passar helt rätt ihop med den här grytan.

 

 

Mattips till höstfesten – vilt

När hösten kommer är det smaker från skogens djur som gäller. Älg, vildsvin och rådjur är perfekta till höstfesten. Här är några goda rätter med vilt som bas.

 

 • Köttbullar på hjortfärs. Här får hjortfärsen härlig smak av enbär och kryddpeppar. Lite fläskfärs gör köttbullarna saftigare. Häll en skvätt grädde i pannan så är såsen fixad. Godast till det här är en kantarellrisotto.

 

 

 • Japanska rådjursbiffar. Svenskt vilt och asiatiska smaker i en spännande kombination. Rådjursfärsen får en fräsch kick av ingefära, soja och grovrivet äpple. Passar bra ihop med råris eller en risotto.

 

 • Älgfärslimpa. En husmansklassiker i ny variant. Den här köttfärslimpan på älg får dessutom en exotisk kick av fetaost, pesto och tabasco. En gräddig potatis- och fänkålsgratäng gör det här till en riktig lyxrätt.

 

Mattips till höstfesten – gott med säsongens bär

Vad passar bättre till efterrätt än säsongens bär. Nu är skogar och trädgårdar fulla av goda bär. Plocka dem och njut!

 

 

 • Röd vinbärspaj. I den här enkla pajen läggs bären direkt i pajdegen men man kan sockra om man vill. Vinbärens friska syrlighet passar perfekt ihop med en klick vaniljglass.

 

 

 • Björnbärs- och mandelkaka. Det perfekta bakverket till kaffet efter maten. Saftiga björnbär och fyllig sötmandel i en himmelsk kombination som håller värmen när höstmörkret faller.

 

 

Ha en skön höst!