Så lyckas ni med kick-offen – bästa tipsen för en bra nystart efter sommaren

Nu när semestern är bakom oss och sommaren går mot sitt slut är det högsäsong för att ha en kick-off med jobbet. En festlig sammankomst där jobb och nöje blandas på ett lyckat sätt och hjälper till att hitta ny motivation efter ledigheten. Nya projekt och mål kan presenteras på ett trevligt sätt. Teamen svetsas samman för att klara nya utmaningar och nya medarbetare kan introduceras under avslappnade former. Inte minst är det här ett lysande tillfälle att ha kul och äta gott tillsammans.

 

Här är tipsen som gör kick-offen riktigt lyckad och förhöjer jobbstämningen och gemenskapen inför hösten.

 

Välj en bra plats

En del företag bokar in sig på en konferensanläggning, andra håller till i de egna lokalerna, vissa har sin kick-off utomhus om vädret tillåter. Platsen är valfri så länge den fyller syftet med sammankomsten. Det viktiga är att det känns avslappnat och ledigt, och att platsen är lättillgänglig så att det inte blir en utmaning att ta sig dit och hem. Ska presentationer hållas behöver det finnas utrustning för det. Väljer ni  den egna arbetsplatsen, gör den ledigare och festligare med dekorationer och avslappnad möblering.

 

Ha ett tydligt syfte och agenda

Vill man att de budskap som presenteras verkligen går fram på ett bra sätt ska man vara tydlig och inte packa in för mycket i schemat. Vill man undvika att det slutar i gäspfest sätter man fokus på de stora dragen och låter detaljerna vänta tills ni är tillbaka på jobbet igen. Det handlar oftast om att se var ni är och vart ni är på väg. Alla i teamet ska få en genuin förståelse för hur alla kan jobba tillsammans för att nå gemensamma mål. En av de viktigaste punkterna är att tacka alla för vad de har åstadkommit hittills. En lyckad kick-off handlar inte bara om vart ni är på väg, utan minst lika mycket om att erkänna och belöna det ni har lyckats med.

 

Gör det kul och trevligt

En kick-off där deltagarna efteråt leende minns festligheterna och den goda maten, men snabbt glömmer den trista jobb-biten har bara lyckats till hälften. Vem sa att presentationer måste vara tråkiga? Lämna PowerPoint-presentationer och rabblande av siffror till vardagen. Låt det handla om känslor och berättelser istället. Sätt människorna i centrum. Hitta nya spännande sätt att förmedla budskap. Flanellograf istället för PP? Färgglada flörtkulor istället för procentsatser i Excelark? Släpp lös fantasin!

 

Bygg en gemenskap

Samma gäller team-buildingen. Undvik att kick-offen blir uppdelad i den trista jobbdelen alla bara vill ska vara över så att ni kan kasta er in i häftiga team-aktiviteter som klättervägg, escape room, lådbilsrace, kajaksafari eller vad ni nu gör för att stärka gemenskapen och ha roligt tillsammans. Det går att göra det jobbrelaterade personligt, intressant och roligt också. Här är några tips på vad ni kan göra för att komma varandra närmare.

 

  • Work-hack. Gå samman i mindre grupper eller två och två. Berätta sen för varandra om problem ni upplever i jobbet, eller saker ni önskade kunde bli bättre, och hjälps sedan åt att hitta lösningar. Avsluta med att alla grupper berättar vad de har kommit fram till. Det bygger en kultur av hjälpsamhet, gemenskap och hur ni kan få det bättre på jobbet genom att dela med er av utmaningar och svårigheter.

 

  • Misstag-storytelling. Alla gör vi misstag, men vi håller dem helst för oss själva. Faktum är att alla gör misstag och det är så vi lär oss och växer som människor. Sätt er istället tillsammans och berätta för varandra om era värsta jobb-misstag och vad ni lärde er av dem. Bli inte förvånad om det slutar i skrattfest av all igenkänning och förståelse. Inte minst kommer ni varandra närmare och bygger en stämning av öppenhet och ärlighet.

 

  • Spåna idéer. Sätt ihop fiktiva kunder och utmaningar, och hjälps sedan åt att ta fram lysande idéer och metoder för att lyckas. Släng ut begränsningar, släpp lös kreativiteten och låt idéerna och fantasin flöda fritt. Ni kommer att hitta nya styrkor hos varandra samtidigt som ni gör något spännande tillsammans.

 

 

Ät gott med så lite besvär som möjligt – beställ catering

Budskap och team-building i all ära. Är det en sak som verkligen är viktig för en lyckad kick-off så är det god mat. Precis som under alla andra viktiga sammankomster är det runt maten vi verkligen umgås och kommer närmare varandra. Det är människans äldsta och kanske viktigaste umgängesform och källa till gemyt och gemenskap. Se till att maten blir så lyckad som möjligt samtidigt som ni får mer tid över till roligare saker genom att beställa catering till kick-offen. Vi erbjuder allt från läckra smörgåstårtor till delikata och varierade festbufféer för alla smaker. God mat tillagad av proffsiga kockar garanterar att alla deltagare får ny energi och glada minnen, och kan gå stärkta till jobbet efter sommaren.