Snabba, goda och nyttiga mellanmål när barnen kommer hem från skolan

Så var livet tillbaka i de gamla vanliga gängorna igen efter sommarens sköna dagar. Nu ska vi hinna med jobb, fritid, matlagning, hämta, lämna, skjutsa, fixa, trixa och så mycket annat. Hur ska tiden räcka till? En av de stressigaste vardagsstunderna är nog när barnen kommer hem från skolan med kurrande magar och det är långt till middagen. Då behövs det någonting gott och mättande som är snabbt och enkelt att slänga ihop. Helst ska det ju vara nyttigt också. Här är de bästa tipsen och recepten på suveräna mellanmål som håller barnen på gott humör tills det är middagsdags.

Därför är det så viktigt med mellanmål för barn
Vi behöver alla energi för att orka med dagen, men det här är extra viktigt för barn. Deras kroppar växer och utvecklas, de är inte lika bra på att gå långa stunder utan mat och de bränner massor med energi när de är i skolan och med kompisarna. Därför behöver de påfyllning oftare än vuxna. Nyttiga mellanmål hjälper också till att skapa sunda matvanor där man inte tankar energi med läsk och snask, eller vräker i sig som en svulten varg när det väl vankas middag.

Det är viktigt att komma ihåg att ett mellanmål bara ska ge energi till nästa måltid, så att det inte blir för mättande. Det är också bra att basera mellanmålet på råvaror med mycket fibrer och näring så att det blir en nyttig energipåfyllning.

Godaste recepten på snabba och nyttiga mellanmål

• Hot dogs panini. Eller kanske varm korv de luxe är ett mer passande namn. Grilla korvar och servera dem i en panini tillsammans med lite grönt som tomat och romansallad. En lyxvariant som är lika enkel att laga till som den är god.

• Smarriga trekantsmackor. Extra mättande mackor. Lägg färskost, hamburgerkött och morot mellan grovt bröd och skär till snygga trekanter.

• Köttfärspiroger. Enkla och goda piroger av pizzadeg som fylls med köttfärs, tomat och riven ost. Enkla att förbereda, frysa in eller att ta med sig.

• Kick start-soppa. Fruktig, lättlagad och superfräsch mellissoppa. Mixa melon, apelsin, lime och honung. Toppa med yoghurt.

• Varma ost- och skinkklämmor. Supergott och enkelt. Fyll tunnbröd med riven ost, tärnad rökt skina, hackad lök, senap och crème fraiche. Lyxvariant av varma mackor.

• Jordgubbskompott med mandelfras. Lika god som dessert som att äta som mellanmål. Gör mandelfras på ugnsrostad mandelmassa, blanda jordgubbar och citron till en kompott, toppa med syrlig yoghurt smaksatt med kardemumma

Mellanmål som barnen kan göra själva

Spara tid samtidigt som du introducerar barnen till matlagning på ett enkelt sätt. De här lätta mellanmålen kan alla kockar klara av, oavsett ålder eller erfarenhet.

• Supersnabb mikroomelett. Omelett är gott och mättande och den här superenkla varianten som görs i mikrovågsugnen går inte att misslyckas med. Toppa med ost och tomat.

• Raketstrutar. Som en wrap, fast skojigare. Fyll tunnbröd med färskost, skinka, morots- och paprikastavar. Se till att stavarna sticker ut lite busigt, och vira en röd servett runt brödet så blir det som en liten ätbar raket.

• Äpplig mellisgröt. God och fyllig gröt som går på ett kick. Koka havregryn med äppelmust eller äppeljuice (det går bra i mikron också). Servera med mjölk och äppelskivor.

• Mug cake. Snabb, enkel, god och matig muffin som bakas och äts i en mugg. Mixa havregryn, banan, ägg, kokos och bär i en mugg och baka sedan i mikron. Klart på någon minut.

Mellanmål för sportande barn

Har man en liten blivande idrottsstjärna i familjen behövs det extra energi, kanske redan i bilen efter träningen. Här är enkla och nyttiga mellanmål som är perfekta att ha med sig.

• Bärbollar med nötter. En nyttigare variant på chokladbollar, och minst lika goda. Mixa bär, havregryn, nötter, kvarg och solrosfrön, gör sedan bollar av mixen som du rullar i kokos.

• Träningsmix med kanelknäcke. Väldigt enkelt och nyttigt. Rosta nötter och mandlar, blanda med torkade bär och kanelknäcke och servera i små mellispåsar.

• Äppelmuffins med kokos. Extra matiga muffins med vita bönor i smeten som ger protein till små kroppar i träning. Blir extra goda med kokos och rostade hasselnötter. De är dessutom perfekta att frysa.

• Hemgjord sportdryck med ingefära och citron. En nyttig törstsläckare som smakar ljuvligt efter ett hårt pass. Blanda egenpressad citronjuice med ingefära och druvsocker, sila och häll upp på flaska.