Tips – så lyckas du med hummern

Finns det finare mat än hummer? Kungen bland skaldjuren är delikat, lyxig och gör sig lika bra både som förrätt och som huvudrätt. Dessutom går hummer att servera på en mängd olika sätt, alla lika underbart goda. Tyvärr väljer många bort hummern av rädsla för att misslyckas med tillagningen men att göra en festmåltid av hummer är lättare än vad man tror. Här är tipsen som får dig att lyckas med hummern.

 

Så kokar du hummern

Hummer kan kokas på två sätt. Det ena är när man glaskokar hummer dvs. doppar ned hummern i kokande vatten i en minut och sedan kyler ned den i ett isbad för att därefter ta ut köttet för att steka eller grilla det. Det enklaste och vanligaste sättet är att man kokar hummern i välsaltat vatten. Man brukar säga att kokvattnet ska vara lika salt som havet och det innebär rent praktiskt ungefär 1,5 matsked salt per liter vatten. Lägg ned hummern med klorna först när vattnet kokar och se till att hela hummern täcks av det kokande vattnet. Låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen så att det sjuder. Koktiden är ungefär en minut per 100 gram. Håll koll på tiden och koka hellre hummern för lite än för mycket, en överkokt hummer blir nämligen trådig och träig i smaken.

 

Så delar du hummern rätt

Att få en hel hummer serverad framför sig får det att vattnas i munnen men en del blir osäkra på hur man ska gå till väga för att få i sig det läckra köttet. Så här delar du din hummer:

 

 • Ta bort benen med klorna från kroppen.
 • Tryck ned kniven mitt i huvudet och klyv hummern ned mot stjärten. Vänd sedan på den och klyv upp mot huvudet.
 • Rensa bort magen och den svarta strängen.
 • Bryt upp klon, det går lättare om man först gör en spricka i skalet med kniven, och ta försiktigt ut det delikata kloköttet. Glöm inte den lilla klodelen som också innehåller mycket kött.
 • Glöm heller inte köttet som sitter i benen. Bryt eller klipp upp benen för att komma åt det.
 • Tips för att få ut köttet ur stjärten: vrid bort stjärtfenan så att det blir en öppning och tryck sedan ut köttet med fingret så att det kommer ut i andra änden.
 • Njut av det saftiga köttet i vilken ordning du vill.

 

Ät hummern färsk

Hummer är en färskvara som snabbt tappar i smak om den får ligga, det här gäller speciellt det goda hummersmöret. Ät den kokta hummern inom ett dygn, högst två.

 

Ta vara på skalen

Hummerskalen är inte skräp, de har många bra användningsområden. De är till exempel perfekta att lägga köttet i när man gratinerar hummern. Det absolut bästa med skalen är att det går att göra en god hemlagad fond på dem, perfekt till hummersoppan. Rosta gärna skalen i ugnen först så smakar de mer.

 

Fler sätt att tillaga hummer

Att koka hummern må vara det lättaste och vanligaste sättet att tillaga den. En nykokt hummer med en hemlagad majonnäs och citron är lika delikat som det är enkelt. Det är en tacksam råvara som kommer till sin rätt på många sätt. Här är fler sätt att tillaga och servera hummer på:

 

 • Smörstekt hummer. Skeda det goda smöret över stjärtarna.
 • Gratinerad hummer med Västerbottensost. Gratinera gärna köttet i skalen.
 • Hummersallad med sparris, avokado och chilimajonnäs.
 • Mustig hummersoppa med hemlagad fond gjord på skalen.
 • Spännande hummertacos med mango och guacamole.
 • Hummerburgare med räkröra.

 

På ICA:s receptsida hittar du många goda och spännande recept på hummer.

 

Välj rätt dryck

Hummern har en liten sötma i smaken varför vitt eller mousserande vin passar bäst för att få fram alla smaker. Till kokt hummer passar ett Riesling eller en Chardonnay bra. Grillar man eller gratinerar hummern passar ett lite tyngre vin bättre, till exempel en vit Bourgogne. Självklart är champagne alltid rätt till hummer, är det festligt så är det.

 

 

Med vänlig hälsning,
Sanna Stolt
Butikschef