Studentmottagning utan stress

Tiden flyger. Var det inte igår du följde ditt barn till den första skoldagen, och nu plötsligt är det dags för studentfirande. Det är roligt, rörande, och kanske också lite stressigt. Bland allt som ska ordnas inför studenten är det nog studentmottagningen som känns mest betungande. Vad ska ni bjuda på? Hur många kommer? Dekorationer? Här kommer några tips som underlättar planeringen så att ni kan fokusera på firandet och glädjen.

Ju bättre man planerar desto mer tid får man över till att ha roligt, så börja med en plan. En sådan här stor och viktig dag är det lätt att kostnaderna för firandet drar iväg, så börja med att göra en budget. Glöm inte att ta med en post för oförutsedda utgifter, det är mer regel än undantag att man glömmer bort något hur noga man än planerar. När budgeten är klar kan du börja med den roliga delen av planeringen för studentmottagningen.

Val av mat

Vanligtvis när man bjuder på fest så vet man hur många gäster som kommer. Studentmottagningar är lite mer av öppet hus, med gäster som kommer och går spontant, så det kan vara svårt att uppskatta hur många som dyker upp. Dessutom kan det komma gäster med allergier eller särskilda preferenser. Ett av de allra smidigaste sätten att ha mat som räcker och som passar alla är att duka upp en buffé med olika sorters mat. Eftersom gästerna kommer och går under firandet är kallskuret att rekommendera. Kallskuret är lätt att förbereda och att fylla på eftersom, samt tål att stå framme. Det går att kombinera med massor av olika tillbehör, som till exempel potatis, grönsaker, sallader, frukt och kalla röror. Du kan även göra en enkel kall potatissallad dagen innan.

Dekorationer

Vissa älskar att dekorera och pynta inför en fest, andra slipper helst. Vad du än föredrar så går det att pynta enkelt och billigt genom att till exempel plocka buketter med vilda blommor istället för att köpa bordsdekorationer. Att lägga upp maten på ett snyggt och kreativt sätt är också en dekoration. På Pinterest finns det mängder av inspiration för alla typer av stilar och budgetar. Sanningen om dekorationer är att en personlig och praktisk dukning är mer uppskattad än överambitiösa och påkostade dekorationer. Gör det enkelt och följ hjärtat. Har du linneservetter liggande är det här ett gyllene tillfälle att ta fram dem. De ger ett lyxigt intryck, och skyddar om någon skulle råka spilla på sig.

Ta hjälp av andra

Det kanske mest stressande som förälder på en studentmottagning är att sköta både värdskap och marktjänst. När man har många gäster att ta hand om och prata med är det skönt att ha hjälp av någon som kan se till att det finns mat, dryck och bestick framme m.m. Fråga om en vän kan tänka sig att hjälpa till, och erbjud dig att göra detsamma i gengäld när vännen ska ha fest.

Kom gärna förbi oss på Ica Stop din saluhall i Täby så hjälper vi dig hitta allt du behöver inför studentmottagningen. Vill du undvika stressen som kan bli kring allt som ska göras inför studentfesten kan vi rekommendera dig att beställa catering från oss. Med bra planering och lite hjälp blir studenten en lycklig dag att minnas för livet.

Klicka här för att läsa mer om vårat cateringutbud

Med vänlig hälsning,

Andreas Paulsson

Din Ica Handlare