Så kommer du igång igen efter semestern

Semestern är över för i år. Nu byts sovmorgnar, långa ljusa sommarkvällar i trädgården och sköna utflykter mot jobb, rutiner och vardag. Det kan kännas tungt att hoppa in i ekorrhjulet igen men det finns knep för att undvika stressen och för att behålla semesterkänslan ett tag till. Här är några goda råd för hur du kommer igång igen efter semestern på ett behagligt sätt.

 

Smyg igång

Att gå direkt från fullständig avkoppling och sommarnöjen till överfulla skrivbord och jobbstress är en tuff omställning som får det att kännas extra tungt att börja jobba igen. Acceptera att kroppen och sinnet inte är inställt på att dra igång på alla jobbcylindrar med en gång och att det kommer att ta tid att komma in i den gamla rytmen. Ta det lugnt till att börja med, tro inte att du ska klara av alla jobbhögar med en gång. Sätt gränser både mot krav från andra och på dig själv, låt det ta den tid som behövs att komma igång igen. Ge också dig själv extra stunder av lugn och vila, ta långa luncher och fikapauser, och sluta gärna en kvart tidigare och ta en promenad i eftermiddagssolen.

 

Tänk på samma sätt hemma. Använd den lediga tiden till vila och nöjen, börja inte dra igång alla projekt och måsten bara för att jobbet har börjat igen, fortsätt att ha semester ett tag till när du väl är hemma.

 

Håll kvar semesterkänslan

Sommaren är inte över bara för att ledigheten är slut. Det går fortfarande att njuta av alla de underbara saker som gjorde semestern så skön. Stå inte och slava vid spisen om det är en ljuvlig sensommarkväll, gå ut och grilla i den milda kvällsbrisen. Brottas inte med räkningshögar och renoveringsprojekt på helgerna, ta en tripp ned till stranden eller ut i naturen. Stressa inte i dig lunchen vid skrivbordet medan du jobbar, ta en avkopplande lunchpicknick i en mysig park istället.

 

Planera och glöm inte dig själv

En av de saker som skapar stress och känslan att vara överväldigad av allt som måste tas itu med, är när man försöker hålla allting i huvudet. Flytta att göra-listan från tankarna till pappret. Strukturera och planera dina dagar, veckor och månader och till slut har du hela året fram till nästa semester under kontroll. Att tömma sinnet och skapa struktur i livet ger ett inre lugn som är minst lika avkopplande som en semester. Men glöm inte att ta med det viktigaste, dig själv! Börja med att planera in nöjen, återhämtning och egentid. Tänker man att man ska göra något när det blir tid över blir det aldrig gjort. Prioritera ditt välmående och resten av livet kommer att kännas lättare.

 

Ha något att se fram emot

Det kan kännas extra motigt när man går omkring och tänker att det är nästan ett helt år kvar till nästa semester, men livet innehåller så mycket mer glädjeämnen och tid för återhämtning än bara de där semesterveckorna. Skapa och boka in nöjen och vila i vardagen. Det behöver inte vara stora saker som kräver mycket tid och planering, det kan vara spabesök, återkommande fikaträffar med vännerna, skogspromenader m.m. Du vet vad som får dig att slappna av och bli glad, gör mer av det!

 

Varför inte boka in en kortare semestertripp när hösten börjar bli mörk och kall? Planera en resa till någon mysig plats och tanka vila, ljus och värme inför vintern.

Förenkla och förbättra livet

Sommaren och semestern är även en tid för eftertanke. Fundera över livet, finns det något som behöver städas bort? Något som kan göras enklare och roligare? Tänker man efter finns det många tidstjuvar som borde sitta bakom lås och bom. Åtaganden som bara tar utan att ge något tillbaka kan strykas. Kanske är det en god investering att leja ut några hushållssysslor eller ta in hjälp? Varför lägga en massa tid på att köra till affären, trängas med kundvagnen och köa vid kassorna när det är så mycket enklare att handla mat online och få hemleverans? Många jobbiga vardagssysslor kan numer fixas med några swipe och klick. Gör livet enklare och vardagen kommer att kännas som en semester i sig.

Klicka här för att handla online

Är du en nyfiken företagare som vill bjuda dina anställda på frukt? Klicka här för att ladda ner vår guide om hur du som ny företagskund ska gå till väga för att beställa online.

 

Med vänlig hälsning,
Sanna Stolt
Butikschef