Godaste smörgåstårtan – så gör du den

Smörgåstårtan har länge varit en buffé- och festklassiker i svenska hem. Den har sina rötter i 1930-talets cocktailtårta som var ett lyxigt och trendigt buffésnack på dåtidens hippa partyn. Med tiden adderades fler lager till tårtan och när krigsransoneringen var över blev tårtan gräddigare och fylligare. Senare letade sig smörgåstårtan från de glammiga festerna in i folkhemmet där den blev en festlig rätt som lyfte stämningen och satte en guldkant på studentbjudningar och andra tillställningar, utan att det kändes för snobbigt. Smörgåstårtan blev snart en folklig klassiker som är älskad av alla än i dag.

 

Fördelarna med smörgåstårtan, förutom att den är så himla god, är att den är så tacksam som bjudmat, den lämpar sig väl för att göras dagen innan den ska serveras, och att den går att variera i det oändliga; kött, fisk och skaldjur, vegetarisk, vegansk, glutenfri etc. Det finns en smörgåstårta för varje tillfälle.

 

Även om slutresultatet ser lyxigt och överdådigt ut är smörgåstårtan enkel att göra. Gör du den själv kan du välja den form och de ingredienser och smaker som passar just din bjudning och dina gäster.

 

Smörgåstårtan gör sig bäst om du tillagar den några timmar innan den ska serveras.

Gör så här:

  • Börja med att kantskära bröden och lägg ut dem så att du får en botten. Det är upp till dig vilken form du vill att tårtan ska ha; avlång, kvadratisk, rund, hjärtformad… Vill du ha en klassisk kvadratisk smörgåstårta skär du av bröden så att två gånger bredden blir lika med längden.

 

  • Lägg på det första lagret med fyllning. Gör du en tårta med lax och räkor kan första lagret vara en räkröra gjord på crème fraiche, majonnäs, räkor, purjolök, morötter, salt och peppar. Bred ut fyllningen i ett jämnt och fint lager.

 

  • Lägg på ett lager med hela brödskivor.

 

  • Varva med ytterligare ett lager fyllning. I lax- och räkvarianten kan du nu gå på med en laxfyllning gjord på varmrökt lax, majonnäs, citron, dill och vitpeppar.

 

  • Varva återigen med bröd, fyllning, och slutligen ett topplager med hela brödskivor.

 

  • Nu är det dags att täcka tårtan på ovansidan och på sidorna. En god och fast ostcreme är enkel att göra på färskost, crème fraiche, citron, dill och salt & peppar. Men det finns flera varianter man kan göra, till exempel med pepparrot.

 

  • Låt smörgåstårtan stå kallt. Gärna över natten. Ett tips när du täcker den plastfolie är att sätta tandpetare i tårtan som förhindrar att folien kletar fast.

 

  • Nu är det dags för det roligaste – garneringen. Det finns massor med sätt att täcka och garnera sidorna; ostskivor, sparris, hyvlad gurka eller zucchini, skivad fänkål, dill m.m. Välj det du tycker ser festligt ut och som harmoniserar med fyllningen. Detsamma gäller för garneringen av ovansidan, välj det som passar ihop och ser tjusigt ut; laxrullar, räkor på rad, ägg i halvor eller skivor, röd och svart fiskrom, snyggt skurna tomater, gurkskivor eller i snurrade remsor, salladsblad, picklad lök, dillkvistar, örter etc. Är du ambitiös och kreativt lagd kan du garnera tårtan på ett fyndigt sätt som kopplar ihop garneringen med festens orsak eller tema. Grönsaker kan lätt skäras till som blommor, och med ägg, dill och sparris kan man knåpa ihop ett skojigt matporträtt av den som hyllas. Bara fantasin sätter gränserna.

 

  • Förvara tårtan kallt innan den serveras.

 

  • Servera, gläd gästerna och njut!

 

 

Här hittar du flera härliga recept på smarriga smörgåstårtor, som till exempel med lax, räkor, bacon, gubbröra, och en fräsch veggovariant.

 

Har du inte tid eller möjlighet att göra smörgåstårtan själv? Vi har catering och en mängd olika smörgåstårtor att välja mellan.

 

Med vänlig hälsning,
Sanna Stolt
Butikschef