Ät rätt för mer glädje och ork på jobbet

Skippade du frukosten i morse för att hinna med allt innan du åkte till jobbet? Slängde du bara i dig kaffe och en bulle till lunch? Känner du hur magen knorrar, hjärnan segar och det är flera timmar kvar tills det äntligen är dags att åka hem till middagen? Känner du igen dig i det här är det dags att börja fundera över dina matvanor.

Vad vi äter påverkar oss mer än vad vi tror men även hur och när vi äter har en stor inverkan på vårt humör och vår ork, inte minst på jobbet. Många känner sig stressade på arbetet och offrar måltider och fikaraster för att få mer gjort men det är en bedräglig duktighet. En tom mage och ett lågt blodsocker kostar. Orken sinar och koncentrationen blir sämre när vi är hungriga. Allt vi gör går långsammare, och misstagen blir fler, för att inte tala om vad det gör med humöret. Hangry (hungry + angry) har blivit ett allt vanligare uttryck för vad ett lågt blodsocker gör med vårt humör. Om en arbetsplats är fylld av medarbetare med tomma magar och dåligt humör lär samarbetet inte bli friktionsfritt och risken för onödiga konflikter ökar. Att äta rätt, och vid rätt tillfällen, är en bra investering i din hälsa samtidigt som det ger mer glädje och ork på jobbet.

Mellanmålet är din räddning

Till att börja med, hoppa inte över några måltider. Den lilla tid du vinner, förlorar du snabbt på andra sätt när magen knorrar och orken sinar. Ät en stabil frukost, lunch och middag med protein och mycket fibrer som håller dig mätt länge, men proppa inte i dig för mycket. När vi går med tom mage för länge är det lätt att glufsa i sig som en svulten varg när det väl blir lunch, men då kommer matkoman som ett brev på posten och vi blir dåsiga och slöa en stor del av eftermiddagen. För mycket mat på en gång kan nämligen vara lika illa som för lite. Det bästa för att hålla orken och humöret upp under hela dagen är att äta mindre vid flera olika tillfällen. Här är mellanmålet din bästa vän.

Ta pauser med jämna mellanrum för att hålla en jämn blodsockernivå. Men ät rätt när du väl pausar. Kaffe och kanelbulle i all ära men söta drycker och bakverk ger bara tillfällig energi som snabbt går över och som får blodsockret att åka bergochdalbana. Ett minst lika gott och mycket nyttigare alternativ är frukt. Frukt innehåller förutom energi som räcker länge, även fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det håller energin och humöret uppe länge, samtidigt som kroppen får viktiga näringsämnen som får oss att må bättre i det långa loppet.

Glöm inte heller att dricka ordentligt. Uttorkning är minst lika illa som att gå hungrig, om inte värre. Kaffe och te är gott och förhållandevis nyttigt men i större mängder kan det bidra till uttorkning. Ha ett stort vattenglas på skrivbordet som du fyller på ofta.

Beställ frukt till jobbet

Stressiga arbetsdagar och oklar ansvarsfördelning kan göra det svårt att se till att det finns god frukt eller andra nyttiga mellanmål på jobbet. Vill man vara säker på att det alltid finns färsk frukt tillgängligt på jobbet, när man behöver en paus och en energikick, går det att beställa fruktkorg till företaget. Handlar man online och lägger in frukten som en löpande beställning finns det alltid något nyttigt att äta och som dessutom höjer trivseln och effektiviteten på arbetsplatsen.

Klicka här för att ladda ner vår guide om hur du som ny företagskund ska gå till väga för att beställa online.

 

Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss!

Med vänlig hälsning,
Sanna Stolt
Butikschef