Så lyckas ni med catering!

Tänk att kunna ställa till med fest utan att behöva stå och laga mat halva dagen. Att kunna bjuda på och avnjuta lyxig restaurangmat i en mysig och privat miljö. Då är catering lösningen. Att få vällagad mat levererad till sig så att man istället kan fokusera på umgänget och trivseln, är en lättnad och lyx väl värd att unna sig, oavsett om det rör sig om en liten tillställning, en stor fest eller en konferens.

Bra planering och att tänka på detaljerna är nyckeln för att göra varje festlig tillställning så lyckad som möjligt. Det gäller inte minst när man beställer catering. Här är några viktiga saker att ha i åtanke för att ni ska kunna lämna köksarbete och medföljande bekymmer därhän och njuta så mycket som möjligt av maten och sällskapet.

Varm eller kall mat?

Beroende på vilken typ av tillställning ni tänker bjuda in till, finns det olika för- och nackdelar med varm respektive kall mat. Kalla rätter är vanligast när det kommer till catering. Då har man mer tid på sig att få maten levererad och att lägga upp maten. I och med att maten är kall gör det heller inget om någonting skulle dra över tiden. Det finns gott om festliga kallskurna rätter för alla smaker och tillfällen. Inte minst smörgåstårta, som är en välsmakande klassiker, går att få i många olika varianter. Varma rätter kan kännas extra festliga vid intimare middagsbjudningar men kräver mer planering och tajming för att komma till sin rätt.

Mat i rätt tid

Tajming är överlag viktig vid servering av varm såväl som kall mat. Planera i förväg vilken tid ni ska äta, hur lång tid det tar att lägga upp maten och kom sedan överens med cateringfirman när det passar bäst att leverera. Lägg gärna till lite extra tid. Om ni beställer catering i Täby, Stockholm eller någon annan storstad, kan trafiken ställa till det och om man har en extra halvtimme på sig behöver en eventuell försening inte betyda någon stress. Utse gärna en kontaktperson som har kontinuerlig kontakt med cateringfirman och som tar emot maten när den kommer så flyter allting på smidigt.

Mat som passar alla

Inget visar så mycket omtanke vid en bjudning som att ta hänsyn till allergier och överkänslighet mot mat. Fråga dina gäster i god tid om de har några allergier, har gluten- eller laktosintolerans, eller om de har några andra önskemål vad det gäller mat, till exempel om någon är vegan eller undviker viss mat av andra skäl. Då kan cateringleverantören laga till goda specialrätter som serveras antingen som enskilda portioner eller som en mindre, alternativ buffé och alla kan njuta av maten.

Snyggt upplägg

Det bästa med att någon annan sköter matlagningen är att man får tid över till det roliga, till exempel att göra en snygg dukning eller bordsdekoration. Låt glädjen och fantasin flöda fritt när du dekorerar. Ett bra tips är att göra små fina serveringsskyltar som berättar vad de olika cateringrätterna heter och vad de innehåller.

Drycker

Vad vill ni dricka till maten? För konferenser och mer officiella tillställningar är mineralvatten och lättdrycker bra alternativ, men på bjudningar och fester vill man kanske hellre servera öl och vin till maten. För att kunna servera alkoholhaltiga drycker behöver cateringfirman ha tillstånd och även lokalen man vistas i behöver svara upp mot särskilda regler. Det kan vara både enklare och billigare att sköta dryckesbiten själv. Ta gärna med menyn till Systembolaget och fråga deras kunniga personal om drycker som passar bra till maten och som lyfter smakupplevelsen ytterligare. Du får då även lämna tillbaka dryck som inte går åt, förutsatt att förpackningarna inte är öppnade. Glöm inte att erbjuda alkoholfria alternativ så att det finns goda drycker till alla.

Serveringspersonal

Det går snabbt och lätt att lägga upp cateringmat men om det är en större tillställning kan det vara bra att ta hjälp av vänner och andra som kan hjälpa till att servera. De flesta cateringfirmor levererar på snygga engångsfat men om ni vill ha porslin behöver ni även planera för disk och/eller returer.

Klicka här för att läsa mer om vårat cateringutbud.

 

Smaklig cateringmåltid!

Med vänlig hälsning,
Sanna Stolt
Butikschef