Smarriga smörgåstårtor för alla smaker

Smörgåstårtor är en av våra festligaste och mest älskade bjudrätter. Den här hyllade delikatessen som föddes ur de hippa 1930-talsfesternas cocktailtårtor och med tiden växte i både omfång och popularitet är i dag ett måste för att sätta guldkant på födelsedagsfester, examensbjudningar och andra festliga tillställningar där människor vill äta gott och umgås.

 

Smörgåstårtan är verkligen den perfekta festmaten. Den är vacker och lyxig men enkel att göra. Den smakar vansinnigt gott och räcker till många. Är väl lämpad som bjudmat oavsett om det är en mindre intimare tillställning eller fullt hus. Inte minst går den att variera i det oändliga; kött, fisk, grönt, veganskt, exotiskt… det finns en smörgåstårta för varje smak och tillfälle.

 

Här presenterar vi några läckra recept på olika typer av smörgåstårtor som du enkelt kan göra själv, plus några bra tips på hur du lyckas extra väl med din smörgåstårta.

 

Smarta tips för hur du lyckas med smörgåstårtan

Det är förhållandevis enkelt att göra en smörgåstårta: varva bröd och fyllning i olika lager, täck ovansidan och sidorna med till exempel en ostcrème på färskost, crème fraiche, citron, dill, salt och peppar. Garnera sedan tårtan med vackert tillskurna och tillsnurrade grönsaker och råvaror, till exempel dill, lax, tomat, hyvlad gurka m.m. Lätt som en plätt! (Här kan du läsa om och se bilder på hur man bygger sin smörgåstårta) Det finns några saker att tänka på om man verkligen vill få sin smörgåstårta fast, fin och läcker. Här är experternas bästa tips.

 

  • Smörgåstårtan blir bäst om du tillagar den minst några timmar innan den ska serveras. Gör den gärna dagen innan och låt den stå i kylen över natten så att smakerna samsas. Täck den med en plastfolie så att den inte torkar eller tar smak. Sätt tandpetare i tårtan så kletar inte folien fast.

 

  • Precis som med alla annan matlagning ligger framgången i bra råvaror. Handskala räkor istället för att köpa frysta. Välj en lagrad ost som ger smak. Var inte snål med grönsakerna.

 

  • Rimma grönsakerna för att dra fukten ur dem. Då behöver du betydligt mindre majonnäs och får en lättare och piggare tårta.

 

  • Ett annat sätt att lätta upp tårtan är att ersätta delar av majonnäsen och grädden med lätt crème fraiche eller gräddfil. Om du använder färskost, tänk på att den har hög densitet och kan göra tårtan tung att äta.

 

  • Salta inte rörorna du gör som fyllning. Då släpper de vätska och gör brödet degigt.

 

  • Låt kreativiteten flöda när du skapar fyllningar men en sak som du bör undvika är rå lök. Den tar lätt över alla andra smaker och stannar kvar länge på gommen. Gräs- och salladslök går dock bra.

 

  • Använd gärna surdegsbröd för en fylligare och godare tårta.

 

  • Lägg gärna lite extra energi på garneringen. Det är där den mesta festligheten och lyxen ligger. Experimentera med hyvlad gurka eller zucchini, laxrosor, snyggt skurna ägg och tomater, ärtskott och sparrisstrimmlor, tunnhyvlade skivor av fänkål och polkabetor m.m. Varför inte garnera tårtan på ett kreativt sätt som kopplar ihop garneringen med tillställningens tema?

 

 

Godaste recepten på smörgåstårta

Här är en rad med recept och tips på smörgåstårtor som passar alla gommar och tillfällen. Låt dig gärna inspireras!

 

 

 

 

 

  • Lång och läcker smörgåstårta. Landgång goes smörgåstårta i den här långa läckerheten med bland annat räkor, anjovis, ägg, räkor och ärtskott. Oemotståndligt gott som räcker länge.

 

 

 

 

Visst är det fantastisk att kunna bjuda på hemgjord smörgåstårta men det är inte alltid tiden räcker till för att göra den själv, speciellt när det är hektiskt med allt annat som ska fixas till festen, examenstillställningen, födelsedagspartyt etc. Då är det ännu lyxigare att beställa en delikat smörgåstårta tillagad av duktiga kockar. Här på ICA Stop gör vi smörgåstårtor på beställning som passar alla smaker och tillfällen, till exempel med rostbiff, ost och skinka, lax och räkor, parma och mozzarella, vegetarisk, och mycket mer. Vårt utbud och priser kan du se här.