Bästa grillskolan och de godaste grillrecepten

Att njuta av maten, livet och vädret vid grillen är nog vår skönaste sommartradition. Ännu bättre blir det om man utgår från de riktigt delikata recepten och kan grillknepen som gör maten extra god och lätt att laga. Här är sommarens bästa grillskola och de godaste recepten som gör dig till en grillegend.

 

Knepen som gör dig till en grillmästare

Medan själva principen med att grilla må vara enkel (det är trots allt vårt äldsta sätt att tilllaga mat på) finns det många misstag man kan göra, och minst lika många knep som gör maten både godare och enklare att grilla. Här är tipsen och råden som tar ditt grillande till nya höjder.

 

 • Kol eller gasol? De flesta föredrar att traditionellt grilla med kol (hela 83 % enligt ICA:s grillrapport), men gasolen kommer starkt. Inte minst för att den snabbt blir varm och är enkel att temperaturreglera. Grillar du med kol är det viktigt att ha tålamod. Det vanligaste misstaget de flesta gör är att ha för bråttom med att lägga maten på grillen. Ska maten bli riktigt bra måste kolen ha rätt temperatur och de får de cirka en halvtimme efter att de har tänts. När de är täckta av vit aska är det läge att lägga på maten.

 

 • Skippa tändvätskan. Den är vare sig bra för maten eller miljön. Tänd istället kolen med eltändare, stearinbaserat tändpapper, tändfön, tändklossar med vegetabilisk olja eller ett tändrör.

 

 • Det mest irriterande med att grilla, förutom myggen, är när maten fastnar i gallret. Det löser du dels genom att ha en rent galler, lättast är det att rengöra direkt efter att du har grillat, och dels genom att ta fram maten så att den hinner bli Kall mat fastnar lättare på gallret. Fisk lyckas du bäst med om du grillar den i folie eller på ett halster.

 

 • Det går att grilla med både direkt och indirekt värme. Direkt är när du grillar över den glödande kolbädden, indirekt är när du lägger maten en bit ifrån där värmen är lägre. Att grilla över indirekt värme gör köttet mört och härligt lättrökt, framför allt om det rör sig om större bitar. Om du vill ha två olika grillzoner kan du dela upp kolen så att det är mer på ena sidan av grillen, samla kolen i mitten, eller lägga dem efter kanterna.

 

 • Marinad är ett bra sätt att sätta smak på maten. Helst om man gör den själv och experimenterar med smaker och kryddor. Glöm dock inte att torka av maten innan den hamnar på grillen; smakerna är redan där och droppar marinaden ner på kolen kan flammor uppstå.

 

 • Låt köttet vila i några minuter innan det serveras så suger det åt sig köttsafterna och blir riktigt gott.

 

 

De godaste grillrecepten

Att imponera vid grillen handlar också om att våga vara kreativ med smaker och råvaror. Det finns så mycket mer än korv och kotletter att lägga på gallret. Här är några riktigt smakrika recept på allt från förrätt till dessert.

 

 • Grillade chips. Att lägga chips på grillen gör dem både krispiga och sega på en och samma gång. Servera med crème fraiche och romröra som ett enkelt och gott tilltugg.

 

 • Grillade parmesanbröd. Det går att göra flatbröd på grillen också. Här smaksatta med parmesan och honung som i en underbar sötsalt förening.

 

 • Fiskpaket med kryddsmör och syrad rödlök. Fisk blir saftig och god om man grillar den i ett paket. I det här receptet samsas torsk med potatis, spenat, kryddsmör och syrad rödlök. Tips: välj bakplåts- eller smörpapper istället för aluminiumfolie. Det är bättre för både miljön och för kroppen. Blöt bara pappret först så klarar det värmen på grillen och gör fisken riktigt saftig.

 

 • Grillad porchetta. En riktig grillutmaning som kräver tid och tålamod men resultatet är definitivt värt det. Fyll en fin fläsksida med härliga italienska smaker som salvia, fänkålsfrön, vitlök och vitt vin, rulla och knyt ihop, och grilla långsamt på indirekt värme.

 

 • Grillspett med lax och mango. Varva laxtärningar med mangobitar. Serveras med mangoketchup och limeklyftor. Snabblagat, lättätet och vansinnigt gott.

 

 • Auberginespett. Veganskt på grillen får du om du marinerar auberginespett i miso och soja och serverar dem med en fräsch rårissallad.

 

 • Vit böncrème. Lite som en italiensk hummus som passar till nästan allt grillat. Mixa bara vita bönor med olja, citron, mynta, salt och peppar.

 

 • Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar. Vem sa att man inte kunde grilla efterrätten? Att grilla sockerkaka ger den en krispig yta medan den fortfarande är saftig inuti. Här serveras den med friska jordgubbar som har marinerats i flädersaft.

 

 

Lycka till vid grillen och ha en skön sommar!