Åtta tips för en lyckad sommarfest med jobbet

Nu är det snart semestertider och det är det perfekta tillfället att anordna en rolig sommarfest på jobbet. Det behövs för att kunna lämna stress, deadlines, jobbhögar och liknande bakom sig. En slags målgång och en skön start på sommaren och inte minst ett lysande tillfälle att umgås kollegor emellan och lära känna varandra utanför jobbet.

 

Som med alla fester blir det roligast och man planerar innan, hittar njutning för alla sinnen och sätter ihop festligheter som passar alla. Här är åtta tips om mat, underhållning, aktiviteter och hur man sätter ihop en lyckad sommarfest som alla minns med glädje.

 

Samarbeta och planera

Att vara väl förbered gör att det blir en roligare fest och i det här fallet ger fler kockar en bättre soppa. Sätt hellre ihop en festkommitté än att lasta ansvaret på en enda stackars person. Dels går det lättare att planera och sätta ihop en lyckad fest när man hjälps åt, dels kommer det in fler idéer, perspektiv och behov. Garanterat det roligaste projektarbetet på jobbet. Ta gärna in åsikter från hela arbetsplatsen för att få ett hum om vad som går hem och vad man helst slipper.

 

Välj en bra plats att vara på

En del väljer att ha festen på arbetsplatsen, och visst kan det vara skönt med en bekant lokal där man känner sig hemma, men det kan också bli svårare att lämna jobbet bakom sig när man fortfarande kan se sitt skrivbord. Då är alternativet att hyra en festlokal. Om vädret tillåter kan det även vara härligt att ha festen i en park eller någon annan mysig grönyta. En kompromiss är att sätta upp ett partytält utanför jobbet. Då kommer man ut i den ljumma sommarluften och får en festlig miljö samtidigt som man har bekanta faciliteter nära till hands.

 

Välj ett lämpligt tillfälle

Kolla av hur upptagna alla är och hur kalendrarna ser ut. Bäst tid är när det lugnar ned sig inför sommaren. Då blir festen ett bra sätt att lämna stressen och jobbhögarna bakom sig och ta första steget mot semestern.

 

God mat är en viktig och central del av sommarfesten

En del löser det med att ha knytkalas där alla har med sig något, men det kräver extra engagemang från deltagarna, och risken är att alla dyker upp med potatissallad. Det bästa sättet att på ett snabbt och enkelt sätt kunna servera delikat och vällagad mat är genom att anlita catering. Låt våra duktiga kockar sätta ihop och laga till en härlig festbuffé, till exempel med grillad rostbiff, färskostfylld Serranoskinka, ugnsbakad lax, Västerbottensostpaj, italiensk potatissallad, rostade grönsaker, mandeltårta och mycket annat gott. Enkelt att ta för sig, otroligt njutbart och mer tid för fest och umgänge.

 

Den kanske värsta fienden till en lyckad jobbfest är en för hög promillehalt

Det ska vara trevligt och uppsluppet utan att gå över styr så att det blir jobbigt och pinsamt efteråt. Servera inte för mycket alkohol, se till att det finns gott om vatten och andra alkoholfria alternativ, varva mat och dryck med aktiviteter och hjälps åt med att tillsammans hålla en glad och trevlig stämning som alla kan njuta utav och ta med sig fina minnen ifrån.

 

Ha en bra balans mellan jobb och fest

Alla ska kunna ha trevligt och kunna umgås och lära känna varandra på ett lättsamt sätt. Spara jobbdiskussionerna och de intima samtalen med chefen till arbetstiden där de hör hemma. Tvinga ingen som inte vill att delta i lekar eller aktiviteter. Ta hänsyn till allas behov så att alla trivs och har kul.

 

Fixa lite underhållning

Det behöver inte vara krångligare än en Spotify-spellista som alla hjälps åt att komponera ihop. För en mer interaktiv och rolig musikupplevelse kan man ta in en karaokeanläggning (det kanske gömmer sig en ny Idol-vinnare på ekonomiavdelningen). Vill man sätta ribban lite högre kan man anlita till exempel ett cover-band som lirar livemusik. Det ger garanterat liv åt festen. Eller varför inte en stå upp-komiker som får alla att skratta. Glöm inte att ta in en ljudanläggning om det inte ingår i underhållningen.

 

Lägg in lekar, tävlingar och aktiviteter

Det får fart på festen och får folk att umgås. Satsa på inslag som kräver samarbete och teambuilding, som till exempel frågesport, musikquiz, tipspromenad, pussel och problemlösning. Slumpa gärna ihop lagen så att medarbetare som inte vanligtvis umgås på jobbet får en chans att lära känna varandra och jobba ihop på ett kul sätt. Glöm inte roliga priser som höjer motivationen.

 

 

Lycka till med festen!