Så lyckas du med examensfesten

Det är studentdags! Nu slutar skolorna och nya kapitel i livet väntar. Men först ska vi fira examen. Det är en stor händelse och förtjänar en fest som man minns hela livet. Det ska vara roligt, fartfyllt, vänskapligt, rörande och festligt. Det kan bli en smula stressigt också, med allt som ska planeras, fixas och göras. Men med lite planering och smarta tips går det att fokusera mer på festen än på att arrangera den. Så här lyckas du med en kul och minnesvärd examensfest.

 

Planera och förbered

Ju mer man planerar innan desto mer tid får man till själva festandet. Gör två planeringslistor – en för det som ska göras innan och en för själva festen. Fundera över hur det hela ska läggas upp. Vad ska ni bjuda på? Laga själv eller få maten levererad? Vara ute eller inne? Vad behöver handlas? Dekorationer?

 

  • Börja med en budget så att kostnaderna inte rusar iväg. Räkna in mat och dryck, underhållning, eventuellt festtält, dekorationer och lampor m.m.

 

  • Fundera över hur mycket hjälp som behövs och kontakta vänner och bekanta, som kan tänkas hjälpa till, i god tid.

 

 

  • Planera vad som kan lagas till innan. Tänk även på kylning av drycker och förvaring av mat.

 

 

Duka för fest

Student- och examensfester är i regel av mingelkaraktär så fokusera mer på ballonger, girlander, ljus och på att pynta olika utrymmen än på bordsdekorationer. Vi firar ju även att sommaren är här, så ta gärna in naturen, till exempel i form av björkris, buketter med vilda växter, blomsterkransar m.m.

 

Festmaten läggs oftast upp i en buffé på någon central plats och det går att lägga upp maten på ett vackert och kreativt sätt som fungerar som festdekoration i sig. Sätt gärna ut skyltar som berättar vad de olika rätterna är (så kallade bordsryttare) och om de innehåller till exempel ägg, nötter, laktos m.m. för de som är allergiska eller har någon annan matintolerans.

 

Minnen är viktiga för examensfesten. Arrangera gärna en fotohörna med en bra bakgrund och lite kul prylar där gästerna och festens huvudperson kan föreviga sig själva. Glöm inte en gästbok där alla kan lämna sina hälsningar och lyckönskningar.

 

 

Fixa festmaten

Det är buffé som gäller på en examensfest. Eftersom gäster kommer och går över flera timmar är det bästa att basera festmaten på plockmat som kallskuret och rätter som inte behöver värmehållning. Klassiker på examensbuffén är bland annat sallader (grönsallad, potatissallad, bönsallad m.m.), pajer, charkprodukter och rökt fisk, röror, dippsåser, bröd, ostar, fruktfat och självklart en härligt somrig tårta. En tumregel för en buffé är att 6-8 rätter räcker. Fyll ut med mycket bröd, ost och frukt om det kommer mer folk än väntat, eller sena gäster. Ett annat tips är att börja duka upp med det du har mest av och sätta fram det du har minst av sist.

 

Vill du ha lite förslag och inspiration på god och lättlagad plockmat som passar bra på studentbuffén kommer här några tips och recept.

 

 

  • Texmex-kycklingspett. Kycklingspett är enkla att göra innan och går snabbt att göra många av så de är perfekta till buffén. Den här varianten får sin läckra texmex-ton av koriander, chili och spiskummin.

 

  • Grönsakspaj med ricotta och timjan. Inte bara väldigt god – de hyvlade snurrorna av zucchini och morot gör den här pajen till en fest för ögat också. Mat och dekoration i ett.

 

  • Smördegspiroger med spenat och lök. Enkla att göra och perfekt plockmat. Spenat och fräst lök kryddas med cayenne och koriander, bakas i smördeg och penslas med ägg och sesamfrön.

 

 

Ett bra sätt att spara in både tid och besvär så att det blir mer fokus på fest, umgänge och trivsel är att lösa matfrågan med catering. Låt våra duktiga kockar komponera ihop och laga till en fräsch och delikat buffé och få den hemleverad. Superb festmat för lyxleverans gör studentfesten extra minnesvärd. Vad sägs till exempel om en festbuffé med grillad rostbiff, fylld kyckling, gravad lax, potatissallad med dijonsenap och gräslök, Västerbottensostpaj och passionsfruktmousse till dessert? Eller en rejäl smörgåstårta med lax och räkor? God mat och mer tid för fest och minnen.