Gör goda rätter på matrester

Har du matrester i kylen som du inte vet vad du ska göra med? Släng dem inte! Med lite kreativitet och fantasi går det att göra härligt goda rätter av dem. Bra för trytande middagsidéer, matbudgeten och inte minst för miljön (i Sverige slänger vi närmare 50 kilo mat per person och år som hade kunnat ätas).

 

Här är några tips och lite inspiration till vad man kan göra för gott med slattarna och resterna som har blivit över.

 

Mättande paj

Kan det till och med ha varit så att pajen föddes för att göra något gott av rester? Perfekt är den i alla fall för att göra någonting läckert av kvarbliven mat. Lägg bara resterna från gårdagens middag i ett pajskal (det finns även färdig pajdeg att köpa om man vill spara tid), slå över en äggstanning och lite ost, sedan in i ugnen med det hela. Den kanske godaste varianten är nog tacopajen. Ta bara resterna från tacofrossan, ner i pajskalet och njut av dem en gång till, fast på ett nytt läckert sätt.

Klassisk pytt i panna

Klassiskt god husmanskost och ett perfekt sätt att rädda matrester. Enkelt är det också. Tärna de rester som finns; rotfrukter, stek, korv, kyckling, vegobitar, halloumi m.m. och släng det i stekpannan och fräs upp till en härlig pytt. Servera med klassikern stekt ägg och inlagda rödbetor. Eller om man vill pröva någonting annorlunda – en senapskräm på crème fraiche, senap, honung och salt och peppar.

 

Exotiskt fried rice

Asiens svar på pytt i panna kan även den varieras i det oändliga. Stek överblivet ris med grönsaker, fisk, kött, örter, kryddor m.m. Strö över lite sesamfrön och några stänk soja och den exotiska middagen är klar.

 

Makaronilåda

Makaroner finns som basvara i de flesta kök och tillsammans med allehanda rester blir det en härlig makaronilåda. Nästan som en lasagne, fast enklare. Blanda makaronerna med grönsaker, köttfärssås, korv, krossade tomater, pesto, grädde, crème fraiche, riven ost eller vad som nu råkar finnas till hands. In i ugnen, sedan ät och njut.

 

Delikat omelett

Till och med enklare och snabbare än paj. Släng ner överbliven broccoli, påläggsskinka, grytbitar, hackade tomater, ramslök m.m. i stekpannan, vispa ihop några ägg med salt och peppar och stek till ett av kökets snabbaste samt enklaste matkonstverk.

 

Värmande tomatsoppa

Ett bra sätt att göra något av överbliven pasta är att koka en tomatsoppa och lägga i pastan. Går att hetta till med chili och vitlök om man vill. Önskas en mildare och rundare soppa går det att sätta i grädde eller crème fraiche.

 

Potatisbullar med sting

En rätt som har fått ett oförtjänt rykte som trist men det går att göra kvarblivna potatisar spännande om man mosar dem och blandar med ägg och mjöl och tillsätter till exempel chili, örter, andra grönsaker samt byter ut lingonsylten mot en lime- och vitlökssås.

 

Sallad på ugnsbakade grönsaker

Överblivna grönsaker som tomater, zucchini, lök, paprika m.m. får nytt liv om man ugnsbakar dem olivolja, vitlök och salt och peppar. Blanda dem med resterna av riset eller pastan för en härlig sallad. Även rester av skinka, kyckling, svamp, tonfisk m.m. går att blanda i.

Minipizzor

Pizza är en tacksam rätt där det går att mixa i princip allt. Gamla brödskivor, tomatpuré, pesto, grönsaksröra, överbliven köttfärssås eller köttbullar och riven ost av ostkanter blir läckra och roliga små minipizzor.

 

Dippade grönsaker

Bortglömda morötter, paprikor och gurkor går att skära i stavar och läggas i iskallt vatten för att återfå lite av spänsten. Under tiden rör man ihop en dippsås av till exempel yoghurt, gräddfil, majonnäs, sista klicken pesto, hackade örter m.m. Sedan har man ett gott och nyttigt snacks till tv-soffan.

 

Mångsidiga broccolistjälkar

Att enbart använda sig av buketten på broccolin är att missa en bra råvara. Även stjälken är väldigt god och kan användas på många sätt, till exempel att skiva den fint, koka skivorna i 2-3 minuter och sedan använda dem i sallad. Ett annat användningsområde är att tärna dem och ha med dem i pytten.

 

Smörfräst frukt

Frukt är gott och nyttigt men den kan snabbt gå från färsk och fin till ledsen och trist. Börjar äpplena och päronen bli mjuka och bruna i skalet kan man skala dem och skära dem i klyftor som man sen steker i smör och socker så att de får en härligt knäckig yta. Går även att krydda med kanel och kardemumma. Hittar man några bortglömda småkakor kan de smulas över för extra krisp.

 

God restmåltid!