10 enkla men läckra middagar som du lagar på högst en kvart

Även den som älskar att stå i köket och komponera ihop nya storslagna rätter brukar stöta på patrull när den stressiga vardagen stjäl såväl tid som ork och inspiration. Ibland tar det bara stopp när magarna kurrar, huvudet snurrar och klockan är mycket. Men det finns godare, roligare och nyttigare alternativ till snabbmat, färdiglagat och mackor.

 

Det finns faktiskt massor med härliga middagsrecept som går både fortare och enklare att laga till än tiden och krånglet med att beställa en pizza. Allt från heta wokar till mustiga soppor. Man kan få många snabblagade alternativ om man förbereder till exempel en stor sats bolognese (går att göra både i traditionell variant och vegetarisk på linser) under helgen och som man sedan bara behöver koka pasta till. Andra rätter går fort att slänga ihop för att de har få ingredienser som inte kräver mycket tillagning.

 

Det går absolut att äta gott och hemlagat även mitt i den stressiga vardagen och här är tio härliga recept som mättar, tillfredsställer och inte tar mer än 15 minuter att laga till.

 

Italiensk bondsoppa

Mustig, värmande och mättande soppa på färdigkokta vita bönor, linser och tomater, där citron och persilja sätter piff. Matigt och smakrikt. Avnjuts med en bit surdegsbröd.

 

Räkwok med ingefära

Wok går snabbt att fräsa upp. Här möts milda räkor med het chili, soja och ingefära i en ljuvlig asiatisk snabbmiddag. Tillsätt groddar och pak soy, toppa med koriander och servera med färdigkokt ris.

 

Krämig pasta med kalkon och basilika

Det fina med pasta är att den går snabbt att koka och är enkel att göra en middag av tillsammans med sådant som man redan har i kylen. Den här enkla men delikata varianten gör du på rökt skivad kalkon, broccoli, rödlök och grädde. Tillsätt lite färsk basilika och du har en vardagslyxig pastamiddag i en handvändning.

 

Stekt ris med kyckling och asiatiska smaker

Att steka upp kycklingfilé med grönsaker och färdigkokt ris går blixtsnabbt och mättar ordentligt. Den här varianten får sina härliga asiatiska smaker från soja, fisksås, böngroddar och sesamfrön.

 

Saffran- och parmesanrisotto med räkor och sockerärtor

Ett smart sätt att få ihop en ljuvlig middag på bara tio minuter är att utgå från en förpackning med saffran- och parmesanrisotto som bara behöver kokas upp. Blanda i skalade räkor, strimlade sockerärtor, klippt gräslök och piffa sedan upp med citron och chiliflakes.

 

Äggröra med lufttorkad skinka och spenat

Ägg är matiga, nyttiga, går fort att laga till och kan lyxas till med alla möjliga tillbehör. Vispa ihop ägg med lite crème fraiche för extra krämighet, ner med det i stekpannan och servera sedan med färsk basilika, nymalen svartpeppar, lufttorkad skinka (eller ett liknande salt tillbehör) samt en påse babyspenat. Vardagslyx på några minuter.

 

Asiatisk skaldjursomelett

Mer snabba och goda äggrätter. Omeletter är snabblagade delikatesser. Den här får sin krispighet från pak choi, fyllighet från räk- och kräftost och hetta från cayennepeppar. Serveras med skivade körsbärstomater.

 

Bakad sötpotatis med feta och oliver

En sötpotatis blir färdigbakad på 8-10 minuter i mikron, sedan är den färdig att servera med en oändlig rad av goda tillbehör. Just den här avnjuts med en härlig blandning av fetaost, oliver, crème fraiche, vitlök, timjan och chiliflakes.

 

Balkan-streetfood på cevapcici

Den traditionella färsjärpen från Balkan kan köpas färdig eller göras i förväg och ha i frysen. Värm på, stoppa sedan järpen i ett pita- eller somunbröd, fyll på med ajvar, rödlök och det syrade smöret kajmak. Enkel, snabb och fyllig streetfood på några minuter.

 

Laxtacos med mango och räkost

Snabbt fredagsmys på nytt vis. Skiva laxfiléer i tärningar och fräs upp i het panna i 4-5 minuter. Värm några tortillas och fyll dem med laxtärningarna, räkost, mango, sallad och lite koriander. Sätt dig ned och njut och känn helglugnet lägga sig.

 

Fler härliga recept som tar högst 15 minuter att laga till hittar du på ICA:s receptsida.