Godaste maten på påskbordet – inspiration och recept

Påsken är en av våra härligaste högtider. Dels hälsar vi våren och den varma årstiden välkommen med glädje och glada färger och dels sätter vi oss tillsammans runt matbordet och njuter av alla påskens delikatesser. Traditionella som nya.

 

Här är de godaste recepten, rätterna och massor av härlig inspiration till påskbordet.

 

Ägg

 

Det första man förmodligen tänker på när det kommer till rätterna på påskbordet är ägg. Att äta ägg till påsk är en gammal tradition i många länder i västvärlden. Dels för att ägget symboliserar liv och Jesu återuppståndelse på påskdagen men även för att man hade ett äggöverskott lagom till påsken eftersom det var förbjudet att äta ägg under fastan. Ägg är nyttiga, mättande och goda. De går dessutom att variera i det oändliga; kokta, stekta, pocherade, som omelett, äggröra, eggs Benedict m.m. Dessutom är de väldigt dekorativa på matbordet eftersom de går i påskens färger vitt och gult. Här är några härliga äggrecept som tilltalar alla sinnen.

 

  • Ägghalvor med Medelhavsfyllningar. Ägg går att variera i det oändliga och de här hårdkokta ägghalvorna smaksätts med fylliga och lyxiga smaker från länderna runt Medelhavet, till exempel rostad paprika, kvarg, aioli, musslor, oliver, chorizo och mycket annat gott. Vackert och delikat på påskbordet.

 

  • Påsklyxiga pocherade ägg. När ägg pocheras får de en behaglig smak och konsistens. Med lite nyklippt gräslök på blir det en vacker och njutbar påsklunch utöver det vanliga.

 

 

  • Äggpizza. Pizza till påsk? Ja, om den är baserad på ägg och så här pass god. Något nytt och spännande piggar alltid upp bland klassikerna på matbordet. I den här delikatessen görs den förbakade botten på ägg och riven ost som toppas med mozzarella, tomatsås och salami. Garnera med färsk oregano.

 

 

Lax och sill

 

Här i Norden är det vanligt att våra favoritfiskar lax och sill dyker upp i olika former på påskbordet. De går dessutom väldigt bra ihop med ägg, så de trivs bra tillsammans i påskbuffén. Sillen kan läggas in på massor av olika sätt och laxen är lika god gravad eller rökt som ugnsbakad. Här är några av de godaste recepten.

 

 

  • Lax med äpple, fårost och honungsvinägrett. En snabblagad och vansinnigt god förrätt får man när man blandar rökt lax med en frisk äppelsallad, fårost med härlig sälta och en söt honungsvinägrett. En smakkombination som får gästerna att sukta efter mer.

 

  • Citron- och pepparsill. Fräsch och kryddig sill smaksatt med äpple, citron och peppar. Äts med nykokt potatis på en bit knäckebröd, eller bara som den är.

 

  • Nobissill. Sill utöver det vanliga. Låt inläggningssill rinna av. Vänd sedan ner sillen i en härligt krämig nobissås på ägg, olja, rödvinsvinäger och aromatiska örtkryddor. Toppa hela härligheten med finhackat hårdkokt ägg och klippt gräslök.

 

 

 

Påsklamm

 

Medan lamm länge har varit förknippat med påskfirandet på andra platser i världen (till exempel inom judisk och kristen tradition) är påsklammet en relativt ny rätt på det svenska påskbordet. Det beror på att medan lammen i länderna runt medelhavet är vuxna nog att hamna på matbordet till påsk är de fortfarande för unga här uppe i kyliga Norden. Därför blev inte lammrätterna en del av svensk påsktradition förrän frysteknik och matimport gjorde det möjligt. Men sedan dess har lamm snabbt blivit ett vanligt inslag på svenska påskbord och det är en tacksam råvara som går att tillaga på många sätt, och som kan smaksättas med allt från vitlök, timjan och rosmarin till saffran, kanel och torkad frukt. Här är några goda recept på lamm i påsk.

 

  • Påsklamm med rostade rödbetor och balsamicosky. Ljuvlig lammrostbiff kryddad med frisk rosmarin och timjan serveras med rödbetor, potatis och rödlök som rostats i ugn. Pricken över i är den smakrika skyn på balsamvinäger och hönsbuljong.

 

  • Lammkotletter med getostkräm. Festliga lammkotletter serveras med bakade körsbärstomater, läckra oliver i en rödlöksdressing och med en härligt fyllig kräm på getost och crème fraiche. Klyftpotatis eller liknande passar perfekt till.

 

 

 

Goda påskdesserter

 

Efter en fyllig påskmiddag behövs någonting sött. Här är några förföriska påskdesserter som gör festmiddagen komplett.

 

  • Påskkladdkaka. Vit choklad och rivet citronskal ger den här utsökta kladdkakan en mild fräschör. Den går dessutom i påskens färger. Garnera gärna med godisägg.

 

 

  • Nougatchokladtårta. Snabb att göra och ljuvlig att äta. Nougattryffel läggs på en botten av mandelmassa och får ett tunt lager körsbärsgelé på toppen. Dekorera med chokladfyllda godisägg och marsipankycklingar.

 

 

 

Smaklig påskmåltid!