Roligaste pysslet i påsk

Påsken är rolig högtid med många traditioner. Ett bra sätt att umgås och ha roligt tillsammans är att påskpyssla ihop. Att måla ägg, klä ut sig till påskkärring och att göra dekorationer till påskriset eller bordsdukningen är kreativt, skojigt och passar stora som små. Här är de roligaste pysslen i påsk.

 

Dekorera ägg

Det mest klassiska påskpysslet är utan tvekan att måla eller dekorera ägg. Äggen förknippas ju med påsken eftersom de representerar liv och återuppståndelse (Jesus uppstod från de döda under påsken) men även för att man inte fick äta ägg under fastan så man hade massor med ägg när påsken kom. Traditionen att göra äggen till en del av påskdekorationerna har hängt med sedan 1700-talet. Då färgade man dem med till exempel lökskal och rödbetor. I dag finns det massor med färger, pynt och dekorationer för påskäggen. Här är några exempel på hur man göra påskäggen festliga och vackra.

 

 • Decoupage är en teknik där man dekorerar genom att limma på olika saker. Det finns särskilda decoupagelim som fungerar som en blandning av lim och lack men det går även bra att använda tapetklister. Man doppar bara en pensel i limmet och målar på det man vill dekorera med. Med den här tekniken går det att dekorera äggen med fjädrar, glitter, bokmärken, mönster från servetter och mycket annat.

 

 • Stiliga ägg får man om man använder dekortejp och gör mönster av tejpremsorna. Vill man göra ett riktigt romantiskt och elegant ägg limmar man fast ett spetsband runt ett färgat ägg.

 

 • Roliga och busiga ägg får man om man dekorerar dem med gnuggisar och engångstatueringar. Det finns även särskilda äggvästar som man trär på ägget innan man kokar det för att få vackra eller skojiga mönster.

 

 • Vill man göra roliga figurer av äggen, till exempel påskharar, kan man klippa ut öron och ögon av färgglad kartong och tejpa fast på äggen.

 

 • Att färga äggen är en klassiker. Det finns speciella äggfärger i butikerna men det går även att blanda till av hushållsfärg. Ju längre äggen får ligga desto djupare färg får de. Vill man göra mönster kan man sätta gummiband eller tejpbitar på ägget innan man färgar det.

 

 • Vill man göra som förr i tiden går det att färga äggen med naturliga råvaror. Koka upp vattnet med lite vitvinsvinäger eller ättika så fäster färgen bättre. Det går att experimentera med det man har hemma i kylen och skafferiet men som exempel ger blåbär blågråa ägg, gurkmeja gula, rödbeta rostfärgade och rödkål ger faktiskt en djupblå färg.

 

 

Gör ditt påskpynt

Påsken ska firas in med massor med fint påskpynt och det är mycket roligare att göra det själv. Det går att pyssla ihop ägg, fjädrar, påskharar och mycket annat med några enkla hjälpmedel och massor med fantasi. Här är några skojiga exempel.

 

 

 

 • Gör tjusiga trådägg genom att blåsa upp en ballong (gärna vattenballonger som har rätt storlek och form), snurra sedan färgglada virkgarn eller bomullstrådar doppade i tapetklister runt ballongerna. Häng upp i en klädnypa, låt torka i ett dygn och stick sedan hål på ballongen, och så är det fiffiga ägget klart.

 

 

 

Klä ut sig till påskkärring

En av de roligaste påsktraditionerna är när barnen klär ut sig till påskkärringar och går runt och knackar dörr, önskar glad påsk och ber om godis. Det började som en betydligt mörkare historia, kopplad till häxprocesserna på 1600-talet och tron att självaste djävulen bjöd in häxorna på stor fest på Blåkulla på skärtorsdagen. Vanligast var att häxorna reste på en kvast men även bakspadar och kossor har nämnts som transportmedel. I dag tar häxorna det lugnare och festar på påskgodis. Så här går man påskkärring.

 

 • Den vanligaste dagen att gå påskkärring är på skärtorsdagen men på vissa platser i landet är det påskafton som gäller.

 

 • Dagens häxor klär sig färgglatt. Gärna i glada mönster och bylsiga kläder. De vanligaste häxplaggen är kjol, förkläde och huckle. Självklart behöver häxan även något att bära godiset i, till exempel en kaffepanna eller en korg.

 

 • En riktig häxa har fräknar och rosiga kinder. Det får man med hjälp av läppstift, rouge och kajalpenna. Det finns även speciellt barnsmink.

 

 • När påskkärringen går runt i grannskapet knackar hon på dörren, önskar glad påsk och får godis som tack. De snällaste häxorna gör även tjusiga påskkort som de ger till dem som de besöker.

 

 

Glad påsk!