Så lyckas du med de perfekta våfflorna

Nu är våffeldagen snart här! Här har du tipsen och knepen som gör att du får våfflorna så där perfekt frasiga. Plus några smaskiga förslag på härlig topping.

Den 25:e mars är det våffeldagen då vi frossar i frasiga våfflor. Visste du förresten att den här dagen mest troligt har uppstått som en förvanskning av den kristna högtiden Vårfrudagen – den dag nio månader före jul då jungfru Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande med Jesus. Lägg till lite dialekter, felhörningar och kanske en och annan kurrande mage, och så har vi en våffeldag.

 

Våfflor är smarrigt goda, går att variera på många sätt, är förtjusande att bjuda på och är en enkel vardagslyx som går snabbt och enkelt att laga till. Men det kan behövas lite fingertoppskänsla och smarta knep för att få dem så där härligt frasiga. Så här är tipsen för hur du lyckas med våfflorna, plus lite recept och inspiration.

 

Så gör du de perfekta våfflorna

Grundsmeten må vara enkel att vispa ihop och det går snabbt att grädda våfflorna, men för att få våfflorna så där luftiga, frasiga och härligt gyllene behöver man hålla reda på detaljerna och undvika alla små missar som man kan göra. Här är knepen för hur du får de perfekta våfflorna.

 

 • Låt smeten vila. Våffelsmeten behöver inte jäsa eftersom den görs med bakpulver, men bakpulvret behöver också lite tid på sig för att komma till sin rätt, så låt gärna smeten stå och svälla ett tag så blir den luftigare. Det går även bra att göra smeten dagen innan och låta den stå i kylen över natten.

 

 • En annan bra anledning till att låta smeten stå kallt innan gräddning är att om den är kall och våffeljärnet är väldigt varmt så gör temperaturskillnaden att våfflorna blir otroligt frasiga.

 

 • Rör om smeten rejält mellan gräddningarna. Får den stå kommer mjölet att sjunka till botten med resultatet att halva smeten blir för vattnig medan den andra halvan blir för tjock. Några ordentliga visptag innan varje våffla och de blir perfekta.

 

 • Glöm inte saltet. Våfflor förknippas ju med sylt, socker och andra sötsaker, men utan salt blir smeten trist och fadd. Kolla receptet och snåla inte med saltmängden.

 

 • Glöm inte smöret heller. Både i smeten och på järnet. Det får fram den riktigt goda smaken. Bäst smakar det om smöret smälter men inte kokar innan du häller ned det i smeten. Dosera även rätt på järnet. För lite smör och våfflorna kan brännas, för mycket och de blir kladdiga. Det krävs lite fingertoppskänsla.

 

 • Lägg inte våfflorna på hög. För att spara tid och få till ett snyggt upplägg brukar många grädda hela smeten före servering och sedan stapla våfflorna på hög. Tyvärr är våffelhögar ett effektivt sätt att få bort frasigheten och istället göra dem kladdiga och tunga. Bäst blir de om de tas direkt från järnet och läggs på tallriken, och sedan äts medan de är varma och frasiga. Med glass på blir det en härlig mix mellan varmt och kallt. Har man inget val än att lägga upp dem innan serveringen är den bästa lösningen att lägga dem separat på ett galler, då håller de sig frasiga längre.

 

Våffelrecept

Självklart går det bra att köpa färdig smet eller en lätt hopvispad mix, men vill man göra smeten själv från grunden går den snabbt och enkelt att röra ihop. Här är grundreceptet:

 

 • Smält 125 g smör eller margarin.

 

 • Vispa samman 2 dl mjölk, 4 dl mjöl, 2 ägg, 1 tsk bakpulver och 1 krm salt till en slät smet. Rör sedan i det smälta matfettet och 2 dl kallt vatten.

 

 • Hetta upp våffeljärnet. Smörj det med matfett till den första laggen. Grädda tills våfflorna är vackert gyllene.

 

Självklart går det här receptet att variera. Vill man göra veganska våfflor byter man ut mjölken mot havredryck, struntar i äggen och använder växtbaserat margarin. Att utesluta äggen gör även våfflorna frasigare. Vill man hellre ha rejäla våfflor använder man grädde istället för mjölk. Det går även att byta ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få matigare våfflor, till exempel om man vill äta dem med räkor, gräddfil och löjrom.

 

Tips på goda saker att ha på våfflorna

Klassikern är ju sylt och vispad grädde men det går att variera toppingen på många smarriga sätt. Här är några exempel på både dessertvåfflor och matigare varianter.

 

 • Stekt banan och mörk choklad
 • Kanelstekta äpplen med kolasås och mandelflarn
 • Skivade jordgubbar med riven vit choklad
 • Kastanjepuré och grädde
 • Hjortronsylt och brieost med rostade pinjenötter
 • Äggröra med knaperstekt bacon och lönnsirap
 • Kallrökt lax med romsås eller pepparotsvisp
 • Parmaskinka och örtcrème
 • Gratinerad Chevré med färska fikon

Smaklig våffeldag!