Vinterns bästa säsongsmat

Vinterhalvåret kan låta som en trist tid för säsongsmat men inget kunde vara längre från sanningen. Här kan du se vilka råvaror som är i säsong just nu och få inspiration till allt himmelskt gott du kan göra med dem.

Att handla och äta mat efter säsong är bra både för miljön och plånboken samtidigt som råvarorna smakar betydligt bättre och innehåller mer näring. Dessutom blir det roligare i köket när man blir utmanad att tänka nytt och inte använder samma gamla ingredienser hela tiden.

 

Vintern kan låta som en trist period för säsongsanpassad mat men faktum är att det är en rik årstid för säsongsråvaror och det går att få in en stor variation i matlagningen med många smaker och varianter. Här är en guide över vilka grönsaker och frukter som gäller just nu om man vill äta säsongsmat samt några härliga och inspirerande recept på vad man göra med vinterns råvaror. Smaklig spis!

 

Maten som är i säsong under vintern

Ska man leta efter svenskodlade vinterråvaror är det här den perfekta tiden för rotfrukter och lök. De lämpar sig väl att lagra under vintern och behåller sin näring och smak under lång tid. Dessutom går det att göra mycket gott av dem. Här är vad som är i säsong i Sverige under vintern:

 • Potatis
 • Morötter
 • Kålrot
 • Lök och purjolök
 • Brysselkål
 • Jordärtskocka
 • Kålrot
 • Rättika
 • Palsternacka
 • Rotselleri
 • Rödbetor och andra betor
 • Röd- och grönkål
 • Vitkål
 • Pumpa
 • Äpple
 • Tranbär

 

Mat som är i säsong i södra Europa och som enkelt kan importeras till Sverige:

 • Aubergine
 • Mangold
 • Broccoli
 • Blomkål
 • Paprika
 • Spenat
 • Fänkål
 • Apelsin
 • Clementiner
 • Citron
 • Grapefrukt
 • Sharonfrukt

Det går även att handla frysta bär och torkad frukt när det färska utbudet inte är så stort.

 

En källa till inspiration

En säsongsguide ska ses mer som en inspiration än som en regelbok. Mat är glädje och njutning trots allt och säsongens råvaror ska öppna upp för ännu mer av de känslorna. Berika maten och inspirera till att tänka nytt, till exempel genom att byta upp ut den gamla tjatiga tomat- och gurksalladen mot en betydlig nyttigare, matigare och klimatsmartare variant på finriven rödbeta, rivet äpple, lite riven kål av valfri färg, rapsolja, pumpakärnor, salt och peppar. Eller göra en läcker rödbetspesto med vitlök och solrosfrön som omväxling till de andra varianterna.

 

Rotfrukterna är mer användbara än många tror och kan användas i all sorts matlagning; rostas i ugn, i soppor och grytor, som mos, gratäng, i wok, i såser, som sallad, för att dryga ut köttfärssås och göra den saftigare m.m. Alla våra kålsorter går att använda på massor med olika sätt. Den så nyttiga grönkålen kommer ju till sin rätt som allt från läcker grön smoothie till ugnsrostade kålchips. Kålen är dessutom proppfulla med C-vitaminer som behövs i förkylningstider.

 

Vintern har råvarorna – du har fantasin!

 

Recept på säsongssmart vintermat

Behövs det lite inspiration på allt gott som går att laga till av allt det som vintersäsongen har att erbjuda? Då har vi samlat ihop några läckra recept baserade på säsongens mat. Handla klokt, laga gott och nyttigt samt ät och njut av vinterns läckerheter.

 

 • Rostad drömhög. Att rosta rotfrukter i ugn är himmelskt gott. Ännu godare blir det om de serveras med en äppelcrème fraiche som lyfter fram smakerna ännu mer.

 

 • Gyllengul morotssoppa med naanbröd. Soppor värmer och mättar i vinterkylan. Den här soppan är proppad med goda smaker och stärkande nyttigheter från morot, ingefära och sojabönor, plus lite kokosmjölk för krämighet. Serveras med nybakta naanbröd.

 

 

 

 • Morots- och prästostbiffar. Ta en köttfri dag med de här saftiga och säsongsanpassade biffarna där prästostens sälta dansar på tungan tillsammans med morötternas sötma. Med lite chiliflakes för extra sting.

 

För fler goda recept baserade på säsongens rotfrukter – besök gärna ICA:s receptsida.

 

Vänligen,

Andreas Paulsson

Din saluhall i Täby