Därför är det så bra att äta säsongsmat

Nu för tiden när vi handlar mat är vi vana vid att allting alltid finns tillgängligt, oavsett vilken tid på året det är. Vi kan garnera nyårstårtan med jordgubbar, ha färskpotatis till påskmiddagen och slänga ihop en sallad med tomater och gurka året om. Så var det inte förr, då det inte var lika enkelt att importera mat från hela jordklotet, utan man fick nöja sig med det som naturen bjöd på för varje tid på året. Nu har vi glömt bort säsongernas råvaror och handlar automatiskt samma livsmedel året om men som de flesta säkert har märkt smakar det inte lika bra och dessutom sätter det spår både i plånboken och miljön. Att åter ta tillvara på gammal kunskap och välja mat efter säsong har faktiskt väldigt många fördelar.

 

Fördelarna med säsongsmat

 

  • Den är billigare. Att handla säsongsanpassat innebär att vi handlar mat som det finns hög tillgång på under en viss period. Det innebär vi får ett bättre pris för den.

 

  • Den är av bättre kvalitet och är mer näringsrik. Så fort en färsk grönsak skördas från sin planta börjar den förlora i kvalitet. Det beror på att mognadsprocessen fortsätter även efter att den har skördats men för att få energi till det måste grönsaken ta av sitt eget näringsinnehåll. Därför förlorar långväga transporterad mat mycket smak och näring. Dessutom är transporten sällan särskilt skonsam mot maten, som stöts och kläms. Säsongsmat kommer direkt från skörd till bord och det märks på den höga kvaliteten.

 

  • Den smakar bättre. Hur och när maten odlas påverkar hur den smakar. Ett bra exempel är tomater. De smakar absolut bäst när de får mogna i sin takt på plantan så att de utvecklar alla smak- och näringsämnen naturligt. Ska tomaterna däremot transporteras långt för att komma till vintersveriges grönsaksdiskar plockas de omogna och eftermognar istället nedpackade under transporten. Det är därför smaken är så vattnig och fadd hos vintertomater. Det här gäller även mycket annan frukt och grönt. Säsongsmat mognar naturligt och är mycket mer smakrik.

 

  • Det är bättre för miljön. Frukt och grönt som har kort hållbarhetstid måste transporteras med flyg för att fortfarande vara färsk när den kommer fram till butiken och flyg har en stor klimatpåverkan. Andra grönsaker odlas i växthus för att kunna finnas tillgängliga året om. Växthus behöver värmas upp för att efterlikna det varma klimat maten behöver för att mogna och det kräver mycket energi samt ger även det en betydlig klimatpåverkan. Mat som växer i vår närhet och under bar himmel är betydligt mer skonsam för miljön.

 

  • Det blir roligare att laga mat. Känner du att du kommer hem med samma gamla råvaror och lagar samma gamla rätter gång på gång? Det är lätt att falla in i rutiner och upprepa sig själv om man inte blir utmanad att tänka nytt och annorlunda. Om man väljer att handla mat efter vad säsongen erbjuder så får man in mer variation i matlagningen på ett roligt och naturligt sätt. Varför göra den gamla vanliga salladen på vintertrött tomat och gurka när man kan göra något nytt och spännande på säsongssmarta råvaror, som en god, nyttig och färgglad sallad på rivna rotfrukter som morötter, rödbeta och kålrabbi.

 

 

Så hittar du säsongssmart mat

Har man handlat året om-mat på ren vana hela sitt liv kan det kanske kännas som en utmaning att börja tänka till i butiken även om det finns massor med fördelar med att göra sig av med den gamla vanan. Lyckligtvis finns det de som har tänkt till åt oss så att det blir lättare att göra säsongssmarta val, få mer kunskap och komma hem från butiken med nyttigare och godare mat. Ett ställe för att få bra tips om vilka råvaror som är i säsong är sidan Säsongsmat.nu. Förutom en informativ och överskådlig säsongsguide och databas har sidan även många härliga recept på säsongsmat. Även matsidan Äkta Vara har en säsongsguide som visar vilken mat som är i säsong, månad för månad. Självklart går det alltid att fråga vår kunniga personal i butiken också. De är utbildade och har bred erfarenhet av livsmedel och hjälper dig gärna att handla säsongssmart.