Ät dig frisk i vinter – maten som är bra för hälsan

Vintertid brukar tyvärr ofta även vara sjuktid. Vi är inte lika mycket utomhus, utan trängs tillsammans inne så att virus och baciller sprids lättare. Inte konstigt att förkylningar, influensa och annat otrevligt härjar när vintermörkret lägger sig över landet. Men det går att mota krassligheten och hjälpa kroppens naturliga motståndskraft att hålla oss krya. God sömn är ett bra sätt att göra kroppen starkare, regelbunden motion har bra effekter på vår allmänna hälsa och vårt immunförsvar och inte minst kan maten vi äter hjälpa oss att hålla oss friska.

 

Viss mat har bättre hälsoeffekter än annan så vi har samlat ihop några exempel på den bästa maten som håller dig frisk i vinter.

Färgglad frukt och grönt

Att det är nyttigt att äta frukt och grönt upprepas så ofta som det görs på grund av att det är väldigt sant. De innehåller mycket vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter och andra nyttigheter som stärker kroppen. Det finns ett enkelt knep för att veta vilka grönsaker som är nyttigast – de färgstarkaste. Välj de vackraste som lyser upp frukt- och gröntavdelningen i din butik. Inte bara ögonen utan även resten av kroppen blir glad. Frossa i paprika, avokado, broccoli, chili, bladgrönt, spenat, lök av alla sorter, ärtor, kål m.m. och håll dig frisk.

Grön- och rödkål

Kål är god, mättande och nyttig mat. Grönkålen trendar ju som supermat världen över och med sitt innehåll av C-vitamin, järn, antioxidanter, lutein (som är bra för ögonen och skyddar mot hjärtinfarkt) och folat (som är bra för vår kognitiva förmåga och som även behövs för att bilda nya celler) är det kanske inte så konstigt. En annan fördel med grönkålen är att den är så god och mångsidig. Den går att njuta av i alla former från smoothie till rostad som chips.

 

Kusinen rödkål är minst lika hälsosam. Även den väldigt rik på fibrer, antioxidanter och C-vitamin. Innehåller dessutom kalium (som sänker blodtrycket), pektin (som håller blodsockret i balans) och andra ämnen som stärker immunförsvaret. Ät mer färgglad kål i vinter, din kropp kommer att tacka dig.

 

Mat som innehåller D-vitamin

D-vitamin är viktigt för bland annat skelettet och tänderna, blodtrycket samt orken och humöret. Eftersom vitaminet bildas i huden när den träffas av solens stålar är det något vi riskerar att få brist på eftersom det är så snålt med sol på våra breddgrader under vintern. Därför är det viktigt att äta mat rik på D-vitamin under vinterhalvåret. Bra källor är fet fisk som lax, makrill, sill och ål (med bonusen att man även får i sig nyttiga Omega 3-fetter), ägg, svamp (speciellt kantareller, så spara gärna från höstskörden för njutning och hälsa även under vintern), berikade mejeriprodukter och nötlever.

 

Pepparrot

Den sätter inte bara sprätt på maten, pepparroten har även länge använts som läkemedel. Den är rik på C-vitamin, bakteriedödande ämnen (den har ibland kallats för naturens egen penicillin) och den har även slemlösande egenskaper som lindrar hosta. Ät den gärna råriven tillsammans med fisk eller kött.

 

Kålrot

En annan hälsosam rot är kålroten. Den innehåller mer C-vitamin än apelsin, är full med fibrer, håller magen i form samt har en positiv effekt på blodkärlen. Dags att slänga ihop husmansklassikern rotmos med fläsk för hälsans skull.

 

Syrad, jäst och inlagd mat

Ungefär 80 % av vårt immunförsvar håller till i vår mage och i vårt tarmsystem, därför börjar mycket av vår hälsa i magen. En bra tarmflora där bakterierna är i balans ger alltså inte bara en bra matsmältning utan även ett starkt immunförsvar. Ett sätt att hålla floran i form är att äta mat med mycket levande bakterier, som surkål, inlagda grönsaker, yoghurt, kefir och fiberrika livsmedel som grönsaker och fullkorn. Vill man glädja tarmfloran med exotiska smaker från Asien så är det jästa teet kombucha och den koreanska inlagda kålen kimchi probiotiska läckerheter som mattrendar stort.

 

Ägg

Ägg innehåller ju som sagt viktigt D-vitamin, men nyttigheterna slutar inte där. De innehåller även A-, E-, K- och flera B-vitaminer, fosfor, selen, antioxidanter, karotenoider (som är bra för ögonen, huden och hjärnan), nyttiga fetter och massor av protein med en bra balans av essentiella aminosyror. Dessutom mättar de länge. Är det ett livsmedel som förtjänar att kallas för supermat så är det ägg.