Allt du behöver på julbordet – goda klassiker och spännande nyheter att njuta av i jul

Julbordet är en av våra äldsta och mest omtyckta traditioner. Redan på vikingatiden drack man jul för att fira ljusets återkomst och traditionen att ställa till med fest och god mat i midvintern har följt med sedan dess. På medeltiden blev julfirandet i Sverige kristet och enligt den seden skulle vi fasta under advent. Då fick man inte äta kött och maten bestod istället av lutfisk, gröt och dopp i grytan. När fastan äntligen bröts till julhelgen festade man loss ordentligt på olika kötträtter. Mycket av det vi har på julbordet i dag har sina rötter i de gamla traditionerna. Julskinka och korv är förknippade med slakten av julgrisen, den inlagda sillen är ett exempel på gamla konserveringsmetoder osv. Självklart tillkommer hela tiden nya rätter till julbordet. Köttbullen, som för många är ett måste på julbordet, dök faktiskt inte upp förrän på 1970-talet och fler julbordsklassiker lär tillkomma. Nya traditioner föds hela tiden och det viktigaste med julbordet är trots allt umgänget, så maten behöver innehålla något för alla smaker och preferenser så att alla känner sig hemma och belåtna.

Här är alla de klassiska rätterna på julbordet, så att du inte glömmer någon favorit när du planerar julmaten, men även några tips och förslag på varianter och nya rätter.

Ett tips för att spara tid i julhetsen så att det blir mer tid över för mys, umgänge och njutning är att handla julmaten snabbt och enkelt via vår tjänst ICA Pronto, läs mer här

Julskinkan

Den kanske viktigaste rätten på julbordet. Ingen julhelg är komplett utan en saftig skinka som får det att vattnas i munnen och som räcker ända fram till mellandagarna. Att griljera en färdigkokt skinka är enkelt och går snabbt. Här hittar du ett lätt recept på en smaskig senapsgriljerad julskinka med honung och kryddnejlika som doftar ljuvligt juligt.

 

Inlagd sill

Den inlagda sillen är en traditionell julrätt som ständigt kommer i nya varianter. Den är dessutom lätt att göra själv med färdig inläggningssill och egenkokt lag. Receptet hittar du här. Det klassiska grundreceptet innehåller lök, morot, lagerblad och kryddpeppar, men sill är en tacksam fisk när det kommer till smaker, och du kan variera inläggningen helt efter eget tycke och smak. Här är några förslag:

 

  • Citrussill med strimlade skal av citron och apelsin
  • Senapssill med gravlaxsås och hackad dill
  • Ginsill med inlagda enbär
  • Pepparrotssill med crème fraiche och färskriven pepparrot
  • Currysill med currymajonnäs, hackat äpple och syltlök
  • Het, asiatisk sill med lime och chili
  • Ingefärssill med sesamolja, koriander och finskuren ingefära

 

 

Köttbullar

Härliga julköttbullar på högrevsfärs och med crème fraiche, kryddpeppar och ingefära som sätter extra smak är favoriten på julbordet. Perfekta att tillaga dagen innan och sedan bara värma på. Här är receptet.

 

Prinskorv

Barnens favorit, och handen på hjärtat även många vuxnas. Stek till de blir gyllenbruna och väldoftande. Här hittar du ett gott recept på prinskorvar med julslaw på rödkål och valnötter.

 

Rökt och gravad fisk

Rökt och gravad lax är en lyxig klassiker på julbordet. Delikat som den är med några nykokta potatisar men kan serveras med allt från senapsmajonnäs och pepparrotscrème till syltad rödlök och äppelchutney.

 

För många är även rökt ål ett måste på julbordet, men dessvärre är den europeiska ålen hotad, de senaste 30 åren har beståndet minskat med 90 %. Ska även framtida generationer kunna få njuta av ål kan det vara lämpligt att testa några alternativ den här julen. Både rökt makrill och ålmal är väldigt lika ålen till smaken och är lika delikata som hållbara på julbordet.

 

Sallader

Det kan bli mycket kött på julbordet. Vill man äta mer grönt finns det många goda och juliga sallader att variera med. Här är några exempel:

 

Fräsch grönkålssallad med russin, apelsin, äpple och valnötterSmakrik och färgglad rödkålssallad med rostade solrosfrönFyllig rödbetssallad med honung och ingefära

 

Julefterrätter

Självklart behövs någonting sött efter alla mastiga julrätter. Här är några recept på några underbara juldesserter och julgodis.

Vegetarisk och vegansk julmat

Allt fler börjar tänka på klimatet och väljer vegetarisk eller vegansk kost. Det kan verka som en utmaning att få in på det köttdominerade julbordet men det finns massor med härliga vegorätter. Dels är butikernas vegoavdelningar numer fyllda med goda alternativ till köttbullar, korv och skinka men vill man ge det vegetariska julbordet en mer hemlagad känsla finns det massor med läckra julrecept. Här är några:

 

 

 

Smaklig måltid!