Bästa Halloween-tipsen och recepten

Nu är höstens skojigaste festhelg Halloween snart här. Den perfekta högtiden för rysliga spökerier, god mat och kreativa festligheter.

 

Halloween har sitt ursprung på Irland där den växte fram ur skördefesten Samhain. Vid den här tiden sades det att gränsen mellan de levande och de dödas värld var så tunn att de dödas själar kunde vandra på jorden. För att blidka själarna och visa gästfrihet dukade man upp mat och dryck. En del började även klä ut sig för att imitera, eller för att gömma sig för, de vandrande hädangångna. Nu har den sista helgen i oktober blivit en rolig festorsak då klär vi ut oss, pyntar hemmen till spökhus och bjuder på rysliga rätter och drycker.

 

Här är de bästa tipsen och recepten för ett lyckat Halloweenfirande.

 

Rysliga dekorationer

Precis som det går att slå på stort med överdådigt julpynt är det en del som fyller gården med gravstenar, rök, sprattlande skelett och inspelade monstervrål. Men det är precis lika kul att göra mindre och enklare Halloweendekorationer. Här är några tips på fiffigt pynt som är enkelt att göra samtidigt som det skapar en spöklik stämning.

 

 • Stämningsfulla ljuslyktor gör du enkelt genom att vira orange och svart garn runt glasburkar och sedan dekorera med lite plastspindlar och fladdermöss.

 

 • En pumpalykta är ju en Halloweenklassiker, en det går att göra mindre och mer dukningslämpliga varianter av apelsiner. Gör precis som med en pumpa: skär av toppen, gröp ur innehållet, karva fram ett läskigt ansikte ur skalet, sätt i ett ljus. Mysiga mini-pumpor som piffar upp dukningen och buffén.

 

 • Skapa blodiga ljus genom att droppar rött stearin från ett gammalt julljus över ett vitt stearinljus.

 

 • Använd huggtänder i plast som servettringar.

 

 • Baka egen grissini i form av benknotor. Goda och riktigt läskiga att bryta vid matbordet.

Pumpor

Pumpor är givna på Halloween. Historien om varför pumpor är så förknippade med den här helgen kommer ur berättelsen om smeden Jack som lurade upp djävulen i ett äppelträd och sedan fångade honom där genom att lägga kors runt trädet. Jack sågs därefter som för ond för himlen, och var självklart portad från helvetet, så han fick irra runt på jorden hållandes i en lykta gjord av en rova fylld med glödande kol. Rovan blev med tiden en pumpa och pumpalyktor blev en del av Halloween. Förutom att de är roliga att dekorera med går det även att göra många goda rätter av pumpor. Här är lite inspiration:

 

 • Tortinis gjorde på pumpa, ricotta, parmesan och pinjenötter är en perfekt förrätt.

 

 • Rostade pumpaklyftor med ört- och vitlöksolja passar utmärkt till grillat kött och kyckling.

 

 • Pumpa blir även väldigt god som soppa. Fräs den med morötter, chili, vitlök och lök, koka upp med kokosmjölk och buljong, mixa och servera sen med koriander och chili flakes.

 

 • Pumpapaj är det perfekta Halloweendesserten. Sjud pumpan mjuk, blanda med socker, grädde, ägg och kanel i ett pajskal. Servera med vispad grädde och sylt.

 

 • Glöm inte pumpakärnorna. Goda att rosta, och väldigt nyttiga som de är i bröd eller müsli.

 

All Halloween-mat måste inte vara pumpa. Det går att vara kreativ med många råvaror och rätter. På ICA:s receptsida hittar du många goda och roliga Halloween-recept, som till exempel korvmumier, marängspöken och svarta hamburgerbröd.

 

Läskiga drycker

Oavsett om det är barn eller vuxna som behöver något att dricka så finns det massor med sätt att spöka till drycken.

 

 • Linda in flaskor och glas i bandage, rita eller klistra på ögon och du har mumieflaskor och glas att servera ur och i.

 

 • Dekorera glasen med plastspindlar, konstgjorda spindelväv och använd koncentrerad tranbärsjuice om du vill lägga till några bloddroppar.

 

 • Trä två svarta oliver på en tandpetare, dutta dit lite färskost och ett pepparkorn och du har ett par stirrande ögon som drinkgarnering.

 

 • Vill du skapa en magisk dryck som förtrollar gästerna? Blanda luster dust (ett skimrande pulver som vanligtvis används som kak- och tårtdekoration, finns i välsorterade bakbutiker och online) i en likör eller smaksatt sprit, skaka om ordentligt och vips har du ett glimrande elixir som ser ut som hämtat direkt ur Hogwarts trolldrycksskafferi.

 

 • Tips för att göra bålen lite läskigare samtidigt som den hålls kall – fyll en engångshandske med vatten (och gärna även karamellfärg) och lägg den i frysen över natten. Ta bort handsken så har du en isande avhuggen hand att lägga i bålskålen.