Må bättre och orka mer under dagen med frukt

Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen, brukar man ju säga och allt mer fakta pekar på att äta frukt och grönt är bra både för hälsan och för den dagliga orken.

 

Frukt innehåller viktig näring

Vi proppar i oss väldigt mycket vitaminpiller och kosttillskott, oftast helt i onödan. Många gånger har kroppen svårt att tillgodogöra sig vitaminer och mineraler i tablettform och en stor del av tillskotten går rakt igenom kroppen. Frukt är däremot naturens vitaminpiller i en tilltalande förpackning. Färsk frukt och grönt innehåller naturligt alla de livsviktiga vitaminer och mineraler som våra kroppar behöver. Äter man frukt får man i sig det man behöver i rätt mängd och på ett sätt som kroppen kan tillgodogöra sig. Dessutom är frukt mycket godare än tråkiga piller.

 

Frukt är bra för hälsan

I en studie från Imperial College i London kom man fram till att vi årligen skulle kunna förhindra 7,8 miljoner dödsfall i världen om vi åt mer frukt och grönt. De vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra nyttigheter som frukt och grönt innehåller är bra för blodcirkulationen, stärker immunförsvaret samt sänker kolesterolen och blodtrycket. Det minskar risken betydligt för att drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och cancer. Studien kom fram till att om man går från att inte äta frukt och grönt alls till att äta det rekommenderade dagliga intaget så minskar risken att dö i förtid med 31 %. Så ät frukt och lev längre!

 

Frukt hjälper till att hålla vikten

Slarväter man frukost och lunch blir man lätt hungrig under dagen. När blodsockret sjunker och man har ont om tid faller man ofta för lättätna och energifyllda sötsaker, men den snabba kicken går lika snabbt över, och så är man sugen igen. Den typen av kontinuerligt onyttigt småätande gör att vi får i oss mer energi än vad vi gör av med. Frukt innehåller kostfibrer och är därmed mer mättande. Fruktsockret bryts ned långsammare och fördelar energin under längre tid. Dessutom går frukt lika snabbt att få i sig som en godisbit. Det är minst lika gott också.

 

Du orkar mer med frukt

Många av oss slarvar med frukosten, närmare en tredjedel av oss hinner eller orkar inte äta något på morgonen enligt flera undersökningar. Det innebär att vi jobbar halva dagen på tom mage. Det här påverkar orken, koncentrationsförmågan och humöret negativt. Med lågt blodsocker och ingen energi i kroppen blir vi griniga, trötta och gör oftare misstag. Frukt är ett perfekt mellanmål för att hålla orken och lusten uppe hela dagen. Frukt mättar, innehåller mycket energi som räcker under lång tid, samt går snabbt och lätt att få i sig. Kanelbullar och mazariner i all ära men vill du få en trevlig och effektiv dag på jobbet är det frukt du behöver få i dig.

 

Så får du i dig mer frukt

Livsmedelsverket rekommenderar att vi bör äta 500 gram frukt och grönt om dagen. Det kan vara svårt att få i sig så mycket som behövs under stressiga dagar då man knappt hinner med allt annat som behöver göras. Frukt är ju en färskvara som behöver inhandlas ofta och det är lätt att den biten hamnar på efterkälken. Här kan arbetsgivarna göra en stor och smart insats. En fruktkorg eller ett fruktfat på jobbet gör det lätt för personalen att få i sig nyttigheterna medan de arbetar. Förutom alla fördelarna som nyss räknats upp har forskning i USA visat att mer hälsosam kost på jobbet kan öka produktiviteten med upp till 20 % samtidigt som det minskar sjukfrånvaron. Att beställa frukt till företaget är alltså en god investering som ger glada, produktiva och friska medarbetare. Det är enkelt att handla mat online för leverans, och vill man vara säker på att alltid ha ny frukt hemma kan man abonnera på en fruktkorg. Ett enkelt sätt att må bättre.

 

Så ta inte bara ett äpple om dagen – ta en banan, ett päron, en apelsin, en persika och många andra frukter också. Din kropp kommer att tacka dig.

Är du en nyfiken företagare som vill bjuda dina anställda på frukt? Klicka här för att ladda ner vår guide om hur du som ny företagskund ska gå till väga för att beställa online.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss!

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson
ICA Stop