Därför ger frukosten dig en bättre dag

Det brukar sägas att frukosten är dagens viktigaste mål och det ligger mycket i det. Vi sover cirka åtta timmar och under den tiden tillförs ingen energi till kroppen utan den använder istället sina energireserver. Det innebär att vi vaknar med en tom tank. Att kasta sig ut i dagen och försöka vara effektiv utan att ha någon energi att vara det är ingen bra idé. Ändå är det många som skippar frukosten på grund av tidsbrist eller för att det tar emot att äta tidigt på morgonen. Här är en rad orsaker till varför det är så viktigt att äta frukost och några tips för hur du får bättre frukostvanor.

 

Frukost gör dig trevligare och mer effektiv

Att gå omkring med tom mage och lågt blodsocker påverkar oss på olika sätt men gemensamt för oss alla är att vi inte direkt blir den bästa versionen av oss själva. Vissa blir trötta och ofokuserade, andra blir på dåligt humör. I stort sett alla får sämre prestations- och koncentrationsförmåga. Det här är inte minst viktigt på arbetsplatser, där medarbetare utan frukost i magen inte får lika mycket gjort, lättare gör misstag och oftare hamnar i onödiga konflikter. Med mat i magen på morgonen flyter allting på och det blir roligare på jobbet.

 

Frukosten ger dig jämn energi under dagen

En annan risk med att gå omkring med tom mage på förmiddagen är att man vräker i sig när det väl blir lunch. Då kommer matkoman som en blöt filt efteråt och gör en dåsig och slö under hela eftermiddagen. Om man äter frukost blir det lättare att hålla en jämn energinivå hela dagen.

 

Frukost hjälper dig att hålla vikten

Studier visar att de som hoppar över morgonmålet istället småäter mer under dagen och väljer att proppa i sig mastiga kaloribomber när de väl äter nästa måltid. Att tro att en skippad frukost är en genväg till att gå ned i vikt är alltså helt fel. Vill du hålla vikten så ät ordentligt på morgonen.

 

Frukost är bra för hälsan

När vi börjar dagen med tom mage stiger kolesterol- och insulinhalterna i kroppen och blodtrycket höjs. Något som i längden kan leda till en rad olika sjukdomar. Att äta frukost innebär alltså inte bara en dag med mer glädje och ork, det kan i längden hjälpa till att leva ett längre och friskare liv.

 

Så kommer du igång med bra frukostvanor

Man uppskattar att närmare en tredjedel av oss hoppar över frukosten, trots alla de fördelar den för med sig. Det kan bland annat bero på tidsbrist. När morgonkaos, dagislämningar och jobbpendling äter upp större delen av morgonen är det lätt att frukosten får vänta. För andra kan det vara att det helt enkelt tar emot att äta något tidigt på morgonen. Men det finns knep för att få in nya bra frukostvanor.

 

  • Har du ont om tid på morgonen? Sätt väckarklockan en kvart tidigare och sätt av den extra tiden till att äta frukost. Det är en investering som kommer att betala sig flera gånger om under dagen när huvudet och humöret fungerar bättre och du har mer ork.

 

  • Har du svårt att äta på morgonen kan du börja med något litet och gradvis vänja dig vid mer tills det känns naturligt att äta en hel frukost. Tips på lättare saker att äta är till exempel lite fil eller yoghurt, eller varför inte ett ägg, de är mättande och innehåller mycket näring.

 

  • Arbetsgivare kan hjälpa sina medarbetare att äta frukost genom att beställa mat till företaget. Det är enkelt att handla mat online och vill man göra det ännu enklare kan man lägga in en stående beställning på frukost till företaget så att det alltid finns god och färsk mat för de anställda på morgonen. Det ger en piggare och gladare personal och äter de frukost tillsammans stärker det dessutom teamkänslan och kamratskapen. Allting blir bättre med mat i magen.

 

Är du en nyfiken företagare? Klicka här för att ladda ner vår guide om hur du som ny företagskund ska gå till väga för att beställa online.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss!

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson
ICA Stop