Midsommar – sommarens högtid

Träden lyser grönt, blommorna prunkar i trädgårdar och på ängar, humlorna surrar och den klarblå himlen skyms bara av något enstaka vitt moln. Sommaren är äntligen här, och med den vår favorithelg – midsommar. Sommarens ljuvligaste storhelg är den högtid då vi blommar ut i takt med grönskan, men det kan även vara en av de stressigaste. Hur blir vädret? Är det där regnmoln? Ska vi duka ute eller inne? Låt inte vädret bli ett bekymmer, ge det en match med god mat och smarta lösningar istället.

Fokusera på maten

Midsommar är traditionernas tid, men det är också lätt att hamna i gamla invanda spår när det gäller maten. Svensk midsommarmat är nypotatis, sill, och gräddfil, följt av jordgubbar och glass. Klassiskt och gott, men visst skulle det vara spännande att vidga vyerna och komplettera med något nytt. Sill finns i massor av smaker. Utöver den klassiska löksillen finns inlagd sill kryddad med allt från curry och ingefära till granskott och gin. Eller varför inte bevara gamla mattraditioner samtidigt som du utvecklar dem genom att lägga in din egen sill? Det är inte så svårt som det låter, och sill är spännande att experimentera med. Handla hem inläggningssill och tillbehör och gör olika små inläggningsburkar som du kryddar med till exempel basilika, chili, citron, fänkål, gurka, ingefära, rabarber, rom, tomater, eller vad du känner för. Nya smaker i kombination med hemlagad mat skapar alltid nyfikenhet och glädje runt matbordet.

Vill man få större variation på matutbudet, samtidigt som man undviker stressen och kostnaderna som kommer med att bjuda hem många gäster, är knytkalas en rolig och enkel lösning. Som värd kan du koka potatis till alla som kommer, men dela upp resten av maten på gästerna. Låt var och en ta med sin favoritmat, eller varför inte be gästerna att ta med det de minns från barndomens midsommarfester, så får ni även fina minnen att dela runt midsommarbordet. Kommer gästerna från olika kulturer, be dem gärna att ta med någon klassisk maträtt från sitt hemland. Det kommer garanterat att ge den traditionella midsommarmaten välkommet sällskap av nya spännande och välsmakande rätter som förhöjer festglädjen.

Regn- och vindsäkrad dukning

Det kanske ljuvligaste med midsommar är att kunna sitta ute en ljus och mild sommarkväll efter den långa mörka vintern. Men det är inte alltid midsommarvädret är på vår sida. Med en smart dukning går det ändå att sitta ute och äta, även om solen inte hittar till festen. Pappersdukar är kanske praktiska, men kommer det en regnskur förvandlas de snabbt till något som inte alls liknar en duk. Regntålig vaxduk finns på metervara och behöver inte kosta så mycket. Välj också gärna porslinstallrikar och riktiga bestick istället för papperstallrikar och plastbestick. Dels känns det mycket trevligare att äta på, men du kan dessutom duka bordet utan att riskera att tallrikarna blåser iväg. Ett annat sätt att skydda sig mot regn är att skaffa ett partytält som fungerar som ett stort paraply. Ser prognosen väldigt otrevlig ut, så duka inomhus. Det finns faktiskt ingenting som säger att man måste sitta ute bara för att det råkar vara midsommarafton. En bukett med ängsblommor är precis lika vacker på ett bord inomhus, och som alltid så är det maten och sällskapet som gör festen.

Kom gärna förbi oss på Ica Stop din saluhall i Täby så hjälper vi dig hitta allt du behöver inför midsommarfesten. Vill du undvika stressen som kan bli kring allt som ska göras inför midsommar kan vi även rekommendera att kika på möjligheten att beställa dina varor online och få dem utkörda hem till dig.

Klicka här för att handla online

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson
ICA Stop