Förenkla din vardag och spara tid

Tid är det viktigaste vi har, för vår tid är vårt liv. Därför är det viktigt vi att använder vår tid klokt och effektivt. Många känner att tiden aldrig räcker till, framför allt inte till de saker man allra helst vill göra. Av den anledningen är det smart att se över hur man använder sin tid så att man kan städa bort det som inte hör hemma i livet och fylla på med det man vill och saknar. Här är några tips på hur du förenklar din vardag och får mer tid till det du vill göra.

 

Gör ett schema

Man brukar säga att för varje minut man lägger på att planera en uppgift sparar man tio minuter när man gör den. Frågar man världens mest framgångsrika människor så håller de med, nyckeln till att ta kontroll över sitt liv är att ta kontroll över sin tid, och det gör man genom att strukturera den i ett schema. Men glöm inte det viktiga! Det är så lätt att livets måsten breder ut sig så att det man helst vill inte ryms. Planera in vila, familj, nöjen och hobbies på samma sätt som jobb och möten, så att det verkligen blir av. Många av de som strukturerar sina liv och sin tid efter ett schema rekommenderar att man inte planerar in all sin tid. Livet är i regel fullt av störningar och oförutsedda händelser och det är bra att ha en buffert för dem. Skulle allt flyta på utan problem har du plötsligt mer tid över.

Handla mat online hos oss på ICA Stop

Prioritera

En orsak till att tiden aldrig tycks räcka till är att det smyger sig in många saker som inte alls hör hemma i livet. Tidstjuvar som bör sparkas ut. Börja med att skriva ner dina aktiviteter under en veckas tid så att du ser vad din tid går åt till. Dela sedan upp aktiviteterna i fyra kategorier:

 

  1. Viktiga och brådskande saker. De händelser i livet som måste tas itu med genast, som till exempel deadlines, krissituationer, brådskande samtal m.m. Med ett planerat liv ska det förhoppningsvis inte bli för mycket av den här kategorin men när det väl inträffar behöver det hanteras med en gång.

 

  1. Viktiga men inte brådskande saker. Det här är den viktigaste kategorin, de saker i livet som du bör fokusera på, som till exempel familj, träning, relationer, drömmar och mål etc. Eftersom de inte är brådskande behöver man skapa plats för dem, välja att prioritera dem.

 

  1. Brådskande men inte viktiga saker. Till exempel telefonsamtal, mejl, oplanerade samtal etc. De här sakerna kan kännas brådskande men är inte så viktiga och att ge dem omedelbar uppmärksamhet kommer bara att avbryta dig i det du håller på med. Undvik dem och lägg dem åt sidan. Mycket går att delegera bort, telefon och mail kan besvaras och läsas vissa tider under dagen, och framför allt, lär dig att säga: ”Nej, jag har inte tid just nu”.

 

  1. Inte brådskande och inte viktiga saker. Rena tidstjuvar som till exempel skräppost, oviktiga samtal och meddelanden, slösurfande och tv-tittande som bara ger dig ångest efteråt. Undvik de här sakerna helt.

 

Ta genvägar

Många av livets tidstjuvar kommer ur perfektionism och att man inte har tänkt på att det finns smartare sätt att göra saker på. Här är några bra tips på hur man undviker de tidstjuvarna:

 

  • Tänk good enough. Att vilja göra saker helt perfekt slutar ofta i att man aldrig blir nöjd och håller på i all evighet.
  • Kombinera saker. Livet är fullt av res- och väntetid som till exempel går att använda till att läsa boken som du somnar ifrån på kvällen, plugga spanska eller att fila på den där romanen som ska göra dig till en känd författare.
  • Varför köra från affär till affär och leta efter det du behöver i flera timmar? Handla allt som du kan på nätet; kläder, heminredning, böcker, leksaker etc.
  • Framför allt, handla mat på nätet. Att handla livsmedel tar mycket tid. Beställ matvarorna online och få dem hemkörda medan du gör någonting roligare.
  • Gör gärna en veckomatsedel så blir det enklare när du handlar mat online och du behöver inte fundera på vad du ska göra till middag varje dag.

 

Klicka här för att handla online eller pröva ICA Pronto genom att ladda ner appen med QR kod:

Är du en nyfiken företagare som vill bjuda dina anställda på frukt? Klicka här för att ladda ner vår guide om hur du som ny företagskund ska gå till väga för att beställa online.

 

Med vänlig hälsning,
Andreas Paulsson
ICA Stop