Godaste och nyttigaste mellanmålen

Vi är många som drabbas av en svacka mellan måltiderna. När blodsockret sjunker dyker även orken, koncentrationsförmågan och humöret, och risken finns att vi proppar i oss godis, kakor och andra onyttigheter. Men det är enkelt att hålla sig pigg och glad med goda och nyttiga mellanmål. Här är flera tips och recept på mellis för alla åldrar och tillfällen.

 

De snabbaste mellanmålen

Mitt i vardagsstressen kan det vara svårt att hinna med att fixa till något att äta, men det finns massor med snabba mellanmål som går att äta bums.

 

  • En mellisklassiker. Full med energi, vitaminer, fibrer och andra nyttigheter. Går att äta direkt och är jättegott.

 

  • Skiva ned en banan i keso. Energi, protein och god smak på ett kick.

 

  • Kokt ägg. Ägg innehåller protein, bra fettsyror, massor med vitaminer, järn och en massa andra nyttigheter. De är dessutom goda och väldigt mättande. Koka några ägg på morgonen och ha med under dagen som ett snabbt och effektivt mellanmål.

 

  • Hummus med grönsaksstavar. Kikärtsröran är god, nyttig och mättande, och dessutom perfekt att dippa favoritgrönsakerna i för ett perfekt mellanmål.

 

  • En näve mandlar är ett snabbt och gott sätt att få i sig massor med mineraler, vitaminer, fibrer, bra fetter och energi.

 

  • Välj gärna en osötad variant och smaksätt själv med lite frukt eller bär. Gott, nyttigt och bra för mage och tarm.

 

Smoothies

Att blanda frukt, grönt och annat gott och nyttigt till en härlig smoothie är ett perfekt mellanmål. Mixa ihop på morgonen och förvara i kylen tills magen kurrar till. Här är några riktigt goda smoothies.

 

 

 

 

 

 

Goda mellanmålsrecept

Det går även att göra lite mer avancerade mellanmål utan att behöva lägga ner så mycket tid. Helst om man förbereder dem innan dagen börjar. Här är de godaste recepten som håller orken och humöret upp hela dagen samtidigt som de smakar ljuvligt.

 

 

 

 

 

  • Minicalzone med kronärtskocka, basilika och getost. Finns det något godare mellanmål än en hemgjord inbakad minipizza med delikat fyllning. Minicalzonen fyller du med bland annat getost, paprika, pizzaost och pastasås. Lätt att värma på och njuta av.

 

  • Chiapudding med smak av äpple och vanilj. Chiapudding är ett suveränt och smidigt mellanmål som går att göra kvällen innan. Gör puddingen på yoghurt, äppeljuice och chiafrön och låt stå i kylen över natten. När det är dags att äta den toppar du den med äppelbitar, hasselnötter och kanel.

 

Härliga mellanmål för de små

Är det några som alltid behöver en energipåfyllning för att orka behålla springet i benen och skrattet så är det barnen. Här är några snabba, nyttiga och jättegoda mellanmål för barnen.

 

 

 

  • Ostbullar. Jättegoda små bullar bakade på vetemjöl, olivolja och lagrad ost. Med ett lager gratinerad ost ovanpå får frallorna en härlig färg, knaprig konsistens och blir helt oemotståndliga. Macka med pålägg i ett.

 

  • Scones. En snabblagad klassiker som slängs ihop på nolltid. Servera de mumsiga sconesen med marmelad, smör och ost eller vad ni känner för.