Bästa recepten och tipsen inför julbaket

Äntligen är det den tiden på året när köket fylls av dofter av saffran, kanel och kardemumma. Det är dags för julbak!

Här är några hjälpsamma tips och spännande recept som gör julbaket till en upplevelse för alla sinnen. Skaffa alla ingredienser du behöver, ta fram bunkar, slevar och formar och låt doften av nybakat julbröd fylla hemmet.

 

Pepparkakor

Ingen jul är komplett utan pepparkakor. Om man gör sin egen deg eller väljer att köpa en färdig deg i butik är valfritt. Färdiga degar spar mycket tid i julstressen men vill man verkligen gå all in med sitt pepparkaksbak och sätta sin egen personliga prägel på kakorna så gör man degen själv. Här hittar du goda pepparkaksrecept. Fördelen med att göra sin egen deg är också att man kan anpassa den efter olika behov som gluten- eller sockerfri, vegansk osv. Kanske är det den här julen du skapar ditt klassiska pepparkaksrecept?

 

Det som är så roligt med pepparkakor är att de går att variera på så många olika sätt. Framför allt i form men även i smak. Här är några spännande sätt att variera pepparkakorna.

 

  • Det går att smaksätta pepparkaksdegen med bland annat mandel eller apelsin men vill man göra en sats som innehåller både traditionella pepparkakor och spännande varianter kan man smaksätta kristyren istället. Varför inte droppa i lite pepparmyntsolja för en vintrigt frisk smak? Eller tillsätta aromer som saffran, rom, cederolja, lakrits eller någon annan exotisk smak. Experimentera och skapa unika bakverk.

 

  • Namnet till trots finns det ingen peppar i dagens kakor. I ett gammalt recept från 1400-talet som man fann i Vadstena kloster ingick faktiskt peppar och kanske var det därifrån namnet kom. Att gå tillbaka till rötterna och tillsätta lite nymalen svartpeppar i degen är faktiskt ingen dum idé. Det ger en mustigare och fylligare kaka.

 

  • Det går att göra bakelser av pepparkakor. Ta bara två kakor och lägg någonting mellan dem. Till exempel Philadelphiaost smaksatt med exempelvis saffran, lingon, polkagrisar eller något annat gott. För ett kallt bakverk, lägg vaniljglass emellan och skapa en glassandwich. Behövs någonting som värmer i decemberkylan? Lägg en dumlekola mellan två pepparkakor och låt smälta i ugnen. Supergoda juldesserter!

 

  • Att pepparkakor och ädelost är som gjorda för varandra är välbekant vid det här laget. Testa någonting nytt och annorlunda genom att rulla pepparkaksdegen till grissinis. När brödpinnarna är gräddade kan de doppas i en härlig ädeloströra.

 

Godare lussebullar

Saffransdoftande lussebullar är en klassiker i julbaket. De må vara goda som de är men det finns några trix som gör dem ännu saftigare. Ett är att använda grädde som degvätska för en fylligare smak och mjukare konsistens. Vill man göra en vegansk variant är sojamjölk eller sojagrädde ett lyckat alternativ. Vill man undvika torra och kompakta saffransbullar så bör man vara försiktig med mjölet och hålla sig lite under den mängd som receptet säger. Degen ska kännas lös på gränsen till kladdig. Dekorerar man med russin är det värt att tänka på att de drar åt sig vätska från degen när man gräddar bullarna. Blötlägg russinen i vatten medan degen jäser så undviker du det. För att riktigt få fram saffranssmaken kan man låta saffranet dra i sprit. helst rom som går mycket bra ihop med russin och söta bröd. Alkoholen löser smakämnen och lyfter fram kryddans alla toner.

 

Vill man göra lussekatterna ännu saftigare och mer spännande går de utmärkt att fylla med olika godsaker, till exempel smör, vaniljsocker, mandelmassa, riven choklad, kanderad eller torkad apelsin, hjortronsylt m.m. Experimentera med de smaker du tycker om.

 

Allt saffransdoftande julbak behöver inte resultera i lussebullar. Varför inte överraska med en krämig saffranscheesecake på pepparkaksbotten, garnerad med fikon. Klassiska julsmaker på nytt sätt. Receptet hittar du här.

Eller en ljuvlig saffranskladdkaka med vit choklad. Det receptet finner du här.

 

Baka med barnen

Julen är barnens tid. Man är ledig från skolan, adventskalendern räknar ned dagarna till julafton och det är något magiskt i luften. Dela den magin med barnen och låt dem vara med i julbaket. Låt kreativiteten flöda och skapa fantasifulla pepparkaksfigurer och skojiga lussekatter tillsammans. Pyssel med marsipan är som att leka med modellera som går att äta.

 

Ett annat roligt julbakstips att göra med barnen är browniejulgranar. Skär granformade tårtbitar ur en browniebotten, julpynta dem med färgad kristyr och strössel samt gör en ätbar julgransfot genom att sticka in en liten polkagrisstång.

 

Trevligt julbak!