Maten som kan lindra din förkylning

11.02.2019

Nu är det den tiden på året när förkylningarna härjar som värst. Det är svårt att skydda sig men drabbas man så finns det tack o lov nyttiga huskurer som lindrar och jagar förkylningen på flykten. Här är det bästa du kan äta och dricka för att snabbt bli kvitt förkylningen.

 

Det är förkylningstider nu. Vi drabbas av cirka 2-3 förkylningar varje år så vintern är full av hostande, snorande och sega snuvperioder då orken inte räcker till. Lyckligtvis finns det många nyttiga huskurer som både lindrar och hjälper kroppen att bekämpa förkylningen. Vi delar med oss av våra bästa tips och recept på den mat och dryck som gör snuvan mer uthärdlig i vinter.

 

Citrus-vitaminer

Kroppen behöver C-vitamin för att må bra, men tyvärr kan den inte förbygga förkylningar som man en gång trodde. Däremot tyder mycket på att stora mängder C-vitamin både kan lindra och förkorta förkylningens förlopp. Så frossa i apelsiner, citroner, grapefrukt, clementiner och andra citrusfrukter. Även den goda smaken piggar upp. Glöm heller inte att husmanskost som potatis, vitkål och färsk broccoli också är bra källor till C-vitamin.

 

Lökar

Gul lök, vitlök och andra lökar innehåller också C-vitamin men även flavonoider och svavelhaltiga ämnen som tillsammans verkar för att motverka infektioner av bakterier och virus. En gammal huskur mot förkylning är att dricka ett avkok på lök som sjudits i vatten och sötats med honung.

 

Antioxidantrika råvaror

Antioxidanter hjälper till att bredda och stärka immunförsvaret samt hjälper kroppen att bekämpa förkylningen. Ät gärna kost rik på antioxidanter, så som blåbär, spenat, rosmarin, granatäpple, avokado, gurkmeja, ingefära m.m. Varva och ät lite av allt eftersom de innehåller olika antioxidanter med specifika egenskaper.

 

Chili

Innehåller också mycket antioxidanter och C-vitamin. Dessutom stimulerar chilin cirkulationen så att man känner sig varm. En del upplever även att den öppnar upp luftvägarna.

 

Naturliga fetter

Omega 3-fetter hjälper också kroppens immunförsvar att brotta ned förkylningen. Finns i kall oliv- och rapsolja, avokado och nötter. Linfrö är en annan bra källa. De innehåller även magnesium som har en avslappnande effekt på luftrören så att det blir lättare att andas.

 

Kycklingsoppa

Hur många gånger har man inte hört någon karaktär i amerikanska tv-program och filmer bli rekommenderad kycklingsoppa vid en förkylning. Faktum är att det finns flera goda anledningar till varför det är en bra huskur. Dels innehåller soppan mycket protein och näringsämnen som ger kroppen krafter, sedan är soppa ett bra sätt att få i sig vätska och det är viktigt att dricka mycket när man är förkyld. Dessutom innehåller kyckling aminosyran cystein som är mycket viktig för kroppens läkning och immunförsvaret.

 

Färsk frukt och grönt

Att äta frukt och grönt är alltid nyttigt för kroppen eftersom de innehåller mycket vitaminer och fibrer, men de innehåller även enzymer som underlättar för kroppen att bryta ned maten, och då kan kroppen använda den intjänade energin till immunförsvaret istället. Det viktiga är att man äter dem råa, eftersom enzymerna försvinner vid upphettning.

 

 

 

 

Mynta

Te på mynta är en gammal huskur mot förkylning, och det är inte så konstigt. Mynta är nämligen full av folsyra, järn, magnesium, fibrer och inte minst C-vitamin.

 

Timjan

Timjan är en gammal medicinalväxt som har hängt med i tusentals år som bot mot diverse åkommor. Hjälper till exempel mot spänningshuvudvärk, matsmältningsbesvär och dessutom förkylning.

 

Röda druvor

I de röda druvornas skal sitter flavonoiden reservatrol. Förutom att den sänker blodtrycket och blodfetterna har den en liknande anti-inflammatorisk effekt som acetylsalicylsyran i värktabletter. Reservatrol finns även i blåbär och jordnötter.

 

Honung

En klassiker som lenar vid halsont och dessutom har antibakteriella egenskaper. Perfekt att ha i te eftersom det varma teet löser upp slem i luftvägarna. Tänk dock på att honung inte ska ges till barn yngre än 12 månader.

 

Ingefära

Inte bara väldigt god att använda i matlagningen, ingefära är dessutom en gammal medicinalväxt och huskur mot förkylning. Ingefära stärker immunförsvaret, stimulerar cirkulationen och håller kroppen varm, samt är även bra för matsmältningen. Ett bra sätt att få i sig mycket ingefära regelbundet är att ta en ingefärsshot dagligen. Det är enkelt att göra själv. Till en sats på en halvliter behöver du 200 g färsk ingefära, 2 citroner, 2 tsk honung och 5 dl vatten.

 

  • Skala och finriv ingefäran.
  • Värm den sedan med vatten i en kastrull på låg värme (ej över 60°).
  • Dra bort kastrullen från plattan, krama saften ur citronerna och tillsätt honungen.
  • Låt stå och dra i ca 20 minuter. Sila sedan blandningen och tappa upp på en flaska. Ingefärsshoten håller ungefär 1-2 veckor i kylen.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.